De Stasi - Duitslandinfoblog.nl
15952
post-template-default,single,single-post,postid-15952,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

De Stasi

De Stasi

02 jan De Stasi

De Stasi, het Ministerie voor Staatsveiligheid in Oost-Duitsland, was de belangrijkste inlichtingen- en veiligheidsdienst tijdens de Koude Oorlog. Het werd gezien als de meest effectieve ter wereld en verantwoordelijk voor alle paspoortcontroles aan de grenzen. De Stasi was een geheime dienst en werd sterk beïnvloed door de KGB van de Sovjet-Unie. Veertig jaar lang infiltreerde zij in het leven van alle burgers in de DDR.

Oprichting Stasi

De StasiNa de Tweede Wereldoorlog begon de Sovjetbezettingsmacht gelijk met het opzetten van een geheime dienst in Duitsland. Op 8 februari 1950 kwam hier het Ministerium für Staatssicherheit (MfS), ook wel de Stasi genoemd, uit voort. De bescherming van de menselijke waardigheid, de vrijheid van de mensen en de mensrechten waren het officiële doel.

Informanten

De Stasi had naast veel officiële, ook veel onofficiële informanten. Deze gaven allerlei inlichtingen door over collega’s, familieleden of buurtgenoten. De dienst bespioneerde voornamelijk de eigen bevolking of zij zich wel politiek correct gedroegen. Maar ook richtte de Stasi zich op spionage in het buitenland. Een aantal Stasi-medewerkers had hoge functies. Een bekend voorbeeld hiervan is Günter Guillaume die zich had opgewerkt tot persoonlijk rapporteur van kanselier Willy Brandt. Ook kanselier Kohl had te maken met een medewerker van de Stasi. De vrouw die dagelijks de ‘inlichtingen/spionage’ rapportering voorbereide was een Stasi-spion. Geschat wordt dat 1 op de 50 burgers informant was voor de instelling.

Infiltratie in DDR De Stasi

De bevolking van de DDR leefde in angst en wantrouwen omdat iedereen in je directe omgeving een infiltrant kon zijn. Mensen verraden elkaar voor allerlei redenen, onder dwang of om een promotie op het werk te krijgen. Er werden in de DDR telefoons afgetapt, afgeluisterd en  werd er gefilmd. Vanaf 1962 nam de Stasi ook geleidelijk de grenscontroles over. Aan het eind van de DDR had de Stasi zo’n 91.000 medewerkers en nog eens 174.200 ‘onofficiële’ medewerkers.

Gevangenis van Berlin-Hohenschönhausen De Stasi

Burgers die een gevaar konden zijn voor het communistische regime werden in diskrediet gebracht of gevangengenomen, gemarteld en soms geëxecuteerd. Na een kort en oneerlijk proces werden ze dan overgebracht naar de gevangenis van Berlin-Hohenschönhausen waar ze jarenlang werden opgesloten onder onmenselijke omstandigheden. Zij leven nog dagelijks met de trauma’s van eenzame opsluiting en foltering terwijl ze zich van geen kwaad bewust waren. In 1994 is de voormalige gevangenis heropend als gedenkplaats. Dagelijks worden er in het Stasi Museum in Berlijn meerdere rondleidingen gegeven door ex-gevangenen.

Opheffing van de Stasi

De val van de Muur in 1989 betekende ook het einde van de Stasi en in 1990 werd het instituut opgeheven. Veel informatie was door medewerkers inmiddels al vernietigd.  De overgebleven archieven, waarin van bijna elke DDR-burger een document was bijgehouden, werden opengesteld in 1992. Na de hereniging van Duitsland werd duidelijk dat de Stasi ook meerdere extreem linkse terreurbewegingen gesteund heeft.

Geen reactie's

Geef een reactie