Dom van Keulen - Duitslandinfoblog.nl
15994
post-template-default,single,single-post,postid-15994,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

Dom van Keulen

Dom van Keulen

19 dec Dom van Keulen

Vanuit Eindhoven is Keulen met de auto makkelijk te bereiken en er zijn in Keulen voldoende parkeergelegenheden. Vergeet echter niet de verplichte milieu-sticker op je vooruit te plakken want dit kan je op een boete van € 30 komen te staan. We vinden een parkeerplekje onder de Dom van Keulen en hier begint ons dagje uit.

UnescoDom van Keulen

Het beeld van Keulen wordt bepaald door de Dom: waar je ook bent in de stad, overal kun je hem waarnemen. De Dom van Keulen is de hoofdkerk van het Keulse Aartsbisdom, en daarmee ook de grootste kathedraal of kerk van Duitsland.  De twee toren zijn met 157 meter hoogte de hoogste kerktorens ter wereld. Sinds 1996 staat de dom op de Werelderfgoedlijst. Wie wil kan tegen betaling een rondleiding met gids boeken.

Bouw Dom van Keulen

Dom van KeulenDe Dom is gebouwd op de plek waar zich voorheen kleinere, Romaanse kerken bevonden. Halverwege de 13e eeuw gaf Aartsbisschop Konrad von Hochenstaden opdracht tot de bouw van een nieuwe, meer status uitdragende kerk. De bouw heeft meer dan zes eeuwen gekost. Nadat de bouw in 1248 gestart is werd de voltooiing pas in 1880 bereikt toen de twee torens af waren. Na de Tweede Wereldoorlog was de Dom van Keulen een van de weinige gebouwen in de Keulen die nog overeind stond. Door de bombardementen had de kerk veel schade opgelopen maar inmiddels in de Dom vrijwel geheel in de oude staat hersteld. De prachtige glas-in-lood ramen dateren uit de 14e en 16e eeuw. Binnen ademt de Dom een bijzondere klasse uit.

Beklimming

De twee torens kun je via een smalle trap met ruim 509 treden beklimmen tot net geen 100 meter hoogte. Deze torens zijn via een smalle trap te beklimmen. Het is een behoorlijke klim maar zeer de moeite waard. Je hebt voor deze klim wel een toegangskaartje nodig dat je bij de ingang van de kerk kunt kopen. Tijdens de beklimming kom je langs het klokkenspel wat plaats biedt aan de 8 klokken. De grootste is de St. Petersglocke met haar 24.000 kg; dat maakt haar gelijk de grootste klok die ooit ter wereld is gegoten.  Haar bijnaam in Keulen is ook wel Dicke Pitter vanwege de diameter van 322 cm en de klepel die alleen al 600 kg weegt.

De stad Keulen

Dom van KeulenDe Altstadt is de oudste wijk van de stad. Het is meest historische en leukste gedeelte van Keulen. In het voetgangersgebied zijn veel winkels, restaurants en terrasjes waar je heerlijk kunt vertoeven. De smalle straatjes waarvan sommige met keien geplaveid geven de stad het historische gevoel. Aan de Hohestrasse vindt je vooral internationale modemerken. In de zijstraatjes van de Hohestrasse vindt je verassend leuke winkeltjes en cafeetjes.  Bij regenachtige dagen kunt een bezoek brengen aan de overdekte winkelpassages en winkelcentra in Keulen.

Voor de cultuurliefhebbers zijn er diverse musea te ontdekken zoals het Romeins-Germaans Museum of het Ludwig Museum. In dit stuk van Keulen liggen de Alter Markt en Heumarkt. Op de Alter Markt wordt elk jaar de bekende kerstmarkt vanaf eind november tot vlak voor kerst georganiseerd. De kerstmarkt is heel populair onder Nederlandse toeristen.

 

Geen reactie's

Geef een reactie