Drank met water - Duitslandinfoblog.nl
149
post-template-default,single,single-post,postid-149,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

Drank met water

Drank met water

11 jan Drank met water

Behalve bier, bier, bier en wijn wordt in Duitsland ook heel veel Schorle gedronken. Dat betekent niets anders dan dat een bestaande drank, vaak appelsap of wijn, wordt aangelengd met water. Drank met water dus. De voorkeur gaat uit naar bruisend water, maar kraanwater kan in principe ook. Apfelschorle is de meest voorkomende soort en deze kun je kant en klaar in flessen kopen bij de meeste kruidenierswinkel, supermarkten en andere verkooppunten van koolzuurhoudende dranken. Gewoon in het schap naast de frisdranken. Je kunt daarbij kiezen uit meerdere merken Lift (merk van Coca-Cola), Gerolsteiner, Rhodius en Bizzl. In restaurants geschenken ze meestal niet deze kant en klaar Apfelschorle, maar wordt ter plekke een mix gemaakt van appelsap en koolzuurhoudend water.

Drank met water; variaties

Drank met waterIn Berlijn zegt men die Schorle maar in andere delen van Duitsland hoor je ook wel das of der Schorle. Oostenrijkers zeggen trouwens geen Schorle maar Gespritzter. In Oostenrijk bestel je Apfelsaft gespritzt of einen gespritzten Apfelsaft. Behalve appelsap kunnen alle mogelijke vruchtensappen aangelengd worden met water. Zo kun je op veel plekken in Berlijn Rhabarberschorle bestellen (met rabarbersap), Johannisbeerschorle (met bessensap) en ga zo maar door.

Drank met water; minder snel dronken

Door verdunning is een Schorle minder zoet, bevat minder calorieën en heeft een lager alcoholpercentage dan de oorspronkelijke alcoholische drank. Hierdoor is het beter geschikt als verfrissing op warme zomerdagen of als alternatief voor niet zo snel dronken worden en toch meerdere glazen mee willen drinken. Zo heb je ook Weißweinschorle (met witte wijn) en Sektschorle (met Sekt, een Duitse variant van champagne). Typische verhoudingen zijn half glaasje water in een glas hoog en half sap of zoete wijn. In de Palts (wijnstreek), in Duitsland, verhoudingen Bestaat uit 1/3 water en 2/3 wijn. Schorle is uiteraard ook verkrijgbaar op Mallorca, het vakantieparadijs van feestvierende Duitsers. Wie even genoeg heeft van bier en sangria lest zijn (na)dorst met een emmertje Saftschorle.

Zo kan het ook; drank met water

Geen reactie's

Geef een reactie