Duitse krimi - Duitslandinfoblog.nl
185
post-template-default,single,single-post,postid-185,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

Duitse krimi

Duitse Krimi

22 feb Duitse krimi

De Duitse krimi; weet jij er een paar te noemen? Ik ben er mee opgegroeid en kijk er nog steeds graag naar. Derrick, Tatort, Der Alte, Cobra 11, Commissaris Rex zijn de series die ik veelvuldig heb bekeken. Maar het Duitse krimi repertoire is nog veel omvangrijker.

De Duitse krimi

Krimi is de Duitstalige benaming van het misdaadgenre. In het Nederlands wordt de term krimi gebruikt om de typisch Duitse kijk op het genre te onderscheiden van de typisch Britse variant (detective) en de Amerikaanse variant (thriller). In het Nederlands spreken we ook wel van een politieserie. En ook die zijn in Nederland ongekend populair. Denk daarbij aan Flikken Maastricht en Moordvrouw. Heb jij een favoriete Duitse krimi? Ik wel. Tatort!

Tatort Duitse Krimi

Tatort (Duits voor plaatsdelict) is de belangrijkste en langstlopende Duitse krimiserie. De eerste aflevering werd uitgezonden op 29 november 1970. Inmiddels zijn er al bijna 1000 afleveringen gemaakt, met meer dan 80 teams. Tatort wordt namelijk gemaakt in opdracht van verschillende Duitse, Oostenrijkse en Zwitserse (regionale) omroepen. Elke omroep maakt een of meer series die los staan van de andere series, elk met eigen hoofdpersonen. Er zijn commissarissen in Berlijn, Bremen, Dortmund, Frankfurt am Main, Hamburg, Hannover, Kiel, Keulen, Konstanz, Leipzig, Ludwigshafen, Luzern, München, Münster, Saarbrücken, Stuttgart en Wenen. Elke aflevering duurt tussen de 85 en de 95 minuten en in die tijd weten de makers de spanning er goed in te houden. Liefhebbers van de Duitse Krimi spreken bij Tatort dan ook vaak over een ijzersterkte serie met speelfilmkwaliteiten.

Nederlandse bijdrage

Hoewel er grotendeels wordt gewerkt met Duitse acteurs zijn er ook Nederlandse acteurs te zien in een aflevering van Tatort. Zo speelde Chiem van Houweninge langere tijd de rol van Hänschen, maar ook Jules Deelder, Joop Doderer, Sylvia de Leur, Mariska van Kolck, Serge-Henri Valcke, Renée Soutendijk, Ellen ten Damme en Rijk de Gooyer hebben een rol gehad in een van de afleveringen van deze spannende Duitse krimi.

 

Heb jij ook een favoriete Duitse krimi of hou je meer detectives of politieseries? Ik ben benieuwd naar jouw verhaal!

 

2 Reactie's
 • Fem
  Geplaatst op 14:42h, 09 maart Beantwoorden

  Na drie jaar Hamburg is het me nog steeds niet gelukt van de Duitse Krimi te houden… Ik probeer het wel (tenslotte hebben we hier genoeg Kneipen waar je iedere zondag gemeinsam Tatort kunt kijken), maar vooralsnog zonder succes… Ik blijf toch vooral een fan van Inspector Morse en andere Engelse detectives. Maar de aanhouder wint, hoop ik dan toch maar!

  • Duitsland liefhebber
   Geplaatst op 08:53h, 10 maart Beantwoorden

   Gemeinsam Tatort kijken in een Kneipen?!? Wat leuk! Dat wil ik ook wel een keer meemaken.
   Bedankt voor je tips en aanvullingen, hopelijk blijf je ons volgen en krijgen we nog meer tips van je!

Geef een reactie