Duitse Schlager - Duitslandinfoblog.nl
59
post-template-default,single,single-post,postid-59,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

Duitse Schlager

Duitse Schlager

26 okt Duitse Schlager

De Duitse Schlager, wie kent ze niet? Ieder jaar weer jodelen we tijdens de wintervakantie mee op “Anton aus Tirol”, “So bist du” en “Santa Maria”. Maar ook tijdens de jaarlijkse Oktoberfeesten galmt de Schlager uit de luidsprekers en haakt iedereen gezellig mee in. Maar wat maakt iets nu tot een Duitse Schlager?

Oorsprong Duitse SchlagerDuitse Schlager

Een schlager is een in principe Duitstalig lied en is een van de populairste vormen van Duitse volkszangkunst. Nu dekt dit niet helemaal de lading aangezien schlagermuziek over het algemeen vergelijkbaar is met het Nederlandse levenslied. Daarnaast bestaat er ook Duitstalige rock en popmuziek. Het is dus lastig om de Duitse Schlager precies te kunnen omschrijven. Duits in het begrip Duitse Schlagers duidt trouwens op de taal en niet op het land aangezien een aantal van de bekendste Duitse Schlager zangers en zangeressen uit landen als Oostenrijk en Zwitserland afkomstig zijn. En zelfs Nederland heeft een aantal bekende Schlagerzangers voortgebracht zoals Heintje Simons, Dennie Christian en uiteraard Jan Smit. Het woord betekent letterlijk successtuk en is een vertaling van de Engelse term hit.

Wintersportmuziek

Op Wikipedia staat dat in de jaren 70 juist jonge mensen fans van schlagers waren en dat het nu eerder iets is voor mensen van gemiddelde of hogere leeftijd. Nou uit ervaring weet ik dat dat niet klopt. Als wij in de middag van piste afkomen en gezellig een kroegje induiken hoort de Schlager toch bij het echte wintervakantiegevoel. En jong en oud feest dan mee op deze aanstekelijke muziek. Maar ben ik een fan van schlagers? Zou ik deze muzieksoort thuis of in de auto luisteren? No way! De Duitse Schlager hoort bij een bepaalde setting en daar moeten ze ook vooral blijven!

 

Video van de Duitse Schlager: Anton aus Tirol

Wat is jou ultieme Schlager? Laat het me weten en wellicht kan ik er een blog over schrijven ter ere en glorie van jouw hit!

Geen reactie's

Geef een reactie