Helgoland - Duitslandinfoblog.nl
15965
post-template-default,single,single-post,postid-15965,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

Helgoland

Helgoland

21 nov Helgoland

Helgoland is een bijzonder Duits eiland en behoort tot de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein.  Helgoland, in het noordfries “Lunn” en in het latijn “Terre Sacra” (Heilig land) is een eiland op ongeveer 70 kilometer van de Noordzeekust in de Duitse Bocht. Het is 1,7 km² groot en telt ongeveer 1650 inwoners. Het is het enige eiland in volle zee dat behoort tot Duitsland De prachtige rode rotskust is 61 meter hoog. Op dit eiland zijn auto’s verboden en is een bezoek waard voor de natuur of het doen van belastingvrije inkopen.  Vanuit diverse havens, waaronder de Eemshaven, varen dagelijks veerboten van en naar het eiland.  Het eiland is bekend vanwege het toerisme en het driejaarlijkse cultureel festival Friesen-droapen. Er zijn diverse hotels en pensions op dit eiland voor een lekker weekendje uitwaaien.

Klimaat Helgoland

Het eiland heeft een mild klimaat met meer zonuren dan het vaste land van Duitsland, vaak een zachte en lange herfst en ook in de winter is het vrijwel nooit koud. Door de zeelucht zit er ook bijzonder weinig stuifmeel in de lucht.

Bezienswaardigheden Helgoland

Op het eiland Helgoland is veel te zien. Vogels, zeehonden, een klein dorpje, havens en zeilschepen. Het is maar een klein eiland en heeft weinig zandstrand maar vooral de roodgekleurde rotskust heeft bekendheid aan dit eiland gegeven. Helgoland heeft bijzondere tot 60 meter hoge roestkleurige rotsen; dit is een geologisch wonder want hoewel de bodem van Helgoland uit kalksteen bestaat zoals de White Cliffs bij Dover, bestaat het eiland zelf uit verschillende lagen zandsteen. Een duidelijk herkenningspunt is de Lange Anna, een 61 meter hoge rotspunt die overigens dreigt om te vallen.

Düne

Helgoland2Het eiland Düne ligt ten noorden van Helgoland. In 1720 raasde er een storm door de Duitse Bocht. Door de stormvloed werd er zo veel zand weggeslagen dat het eiland Helgoland in tweeën werd gesplitst. Vanaf dat moment waren er twee eilanden: het hoofdeiland Helgoland en het kleinere strandeiland Düne. De eilanden worden momenteel door ongeveer achthonderd meter zee van elkaar gescheiden. Op 26 juni 2011 verwierp de bevolking van Helgoland in een referendum met 54% het sedert 2008 uitgewerkte plan om Helgoland en de Düne opnieuw met elkaar te verbinden. Aanleiding hiervoor was het steeds groter wordende plaatsgebrek. Op een grote groep zeehonden na, is Düne onbewoond. Het eilandje heeft prachtige zandstranden.  De zandbanken bij Helgoland staan bekend als de kraamkamers van de zeehonden. Op het kleine eilandje Düne bevindt zich een vliegveld met een vliegverbinding met het vasteland.

Tweede Wereldoorlog

Nadat de Duitsers Helgoland in 1890 met de Britten ruilden tegen Zanzibar, maakten ze er een forteiland van met een onderaards gangenstelsel van dertien kilometer. Net als in de Eerste Wereldoorlog hadden de Duitsers er in de Tweede Wereldoorlog een vesting van gemaakt, vol bunkers en gangen – ter bescherming van een onderzeeboothaven.  Hitler wilde er de grootste ijsvrije marinehaven van Duitsland bouwen. Het eiland heeft in de Tweede Wereldoorlog veel te lijden gehad. De Royal Air Force wierp op 18 april 1945 circa 7000 bommen af op het eiland dat daardoor totaal verwoest werd. De eilandbewoners schuilden in de onderaardse gangen. De Nederlandse, Belgische, Russische en Italiaanse gevangenen waren toen al weg.  De Britten hebben na de oorlog de gangen en bunkers volgestopt met 6700 ton dynamiet en in april 1947 ging alles de lucht in.

Terugkeer

In 1951 bezetten twee Duitse studenten het eiland uit protest. Ze kregen al snel gezelschap van meer bezetters en in maart 1952 besloten de Britten het eiland terug te geven aan Duitsland. Vanaf 1952 keerden de verdreven eilandbewoners terug naar de restanten.

Geen reactie's

Geef een reactie