Keizer Wilhelm II - Duitslandinfoblog.nl
15818
post-template-default,single,single-post,postid-15818,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

Keizer Wilhelm II

Keizer Wilhelm II

22 aug Keizer Wilhelm II

Keizer Wilhelm II was de laatste koning van Pruisen en de laatste keizer van Duitsland. In alle opzichten was Wilhelm II al vanaf zijn geboorte één van de meest tragische figuren uit de Duitse geschiedenis van de 20e eeuw. Friedrich Wilhelm Viktor Albert von Hohenzollern werd na een moeilijke bevalling geboren op 27 januari 1859. Als gevolg van de gecompliceerde geboorte hield hij een niet goed functionerende linkerarm over, iets wat hem zijn hele leven zou hinderen. Ondanks zijn handicap werd Wilhelm trouwens een uitstekend ruiter en schutter.

Keizer Wilhelm IIPrins van Oranje

Wilhelm II was voorbestemd om heerser te worden over het steeds machtiger wordende Duitse Rijk. Een Rijk van groots opgezette militaire parades met trotse officieren waarbij de latere keizer Wilhelm II altijd prominent aanwezig was. Op 29-jarige leeftijd werd Wilhelm II keizer van Duitsland en koning van Pruisen. Hij volgde zijn vader op die aan ongeneeslijk strottenhoofdkanker leed. Het leven aan het keizerlijke hof was uitbundig met grote feesten en de keizer was trots op zijn afstamming van stadhouder Frederik Hendrik, en hij mocht zich ‘Prins van Oranje’ noemen.

Eerste Wereld Oorlog

Eerst was er in het Duitse Rijk enthousiasme over de jonge keizer maar algauw kwam er zowel in het openbaar als privé veel kritiek op hem. In 1914 stortte hij zich vol overgave in de Eerste Wereldoorlog. Toen in 1916 niet alleen het militaire opperbevel werd overgenomen door de Duitse legerleiding maar ook de politieke verantwoordelijkheid, werd zijn invloed steeds minder groot. Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog vluchtte Wilhelm II op 9 november 1918 via het Duitse hoofdkwartier in België naar het neutrale Nederland.

Keizer Wilhelm II in Nederland

De Nederlandse regering regelde dat keizer Wilhelm II bij graaf Bentick op kasteel Amerongen kon logeren. Op 28 november 1928 tekende de keizer zijn troonsafstand en op 10 mei 1919 verleende de Nederlandse regering de keizer officieel asiel. Keizer Wilhelm II woonde hier met zijn familie anderhalf jaar.

Keizer Wilhelm IIHuis Doorn

In 1920 kocht de keizer Huis Doorn. Wilhelm II was een vriendelijke, niet onsympathieke edelman. Tuinieren was één van zijn hobby’s en hij liet een prachtige rozentuin aanleggen. Om fit te blijven kapte hij bomen. Ook hier ging de keizer fanatiek te werk, want in korte tijd had hij 13.000 bomen omgezaagd. Gelukkig werden er ook weer nieuwe bomen gepland. Na het overlijden van zijn vrouw Auguste Viktoria trouwt Wilhelm II 1922 met de veel jongere prinses Hermine von Reuss. Wilhelm II hoopte dat zijn volk hem nog ooit nodig zou hebben en de monarchie opnieuw in zou voeren maar deze hoop bleek ijdel. Koningin Wilhelmina bezocht de keizer nooit  in tegenstelling tot de jonge Juliana en prins Hendrik, haar echtgenoot. Ook prins Bernard en zijn moeder brachten Wilhelm II regelmatig een bezoek.

Park rond landgoed

Wilhelm II overleed in 1941 in Doorn op 82-jarige leeftijd. Zijn stoffelijke resten zijn overeenkomstig zijn laatste wil bijgezet in een mausoleum op het landgoed.

Huis Doorn is nog steeds bezit van de Rijksgebouwendienst en wordt gebruikt als museum. Inmiddels is de inrichting is niet helemaal zoals toen de keizer er woonde, omdat delen van zijn inboedel en collectie zijn teruggegeven aan de erfgenamen van de keizer, de familie Hohenzollern. Huis Doorn huisvest een uitzonderlijke collectie keizerlijke kunstvoorwerpen.  Het park rond het landhuis wordt de komende jaren voor 2,8 miljoen gerenoveerd. Klik hier voor meer informatie over een bezoekje aan dit landgoed.

Geen reactie's

Geef een reactie