29 mrt Lekkernijen uit de Duitse keuken
Hoewel Duitsland bekend is om zijn degelijke kwaliteitskeukens (PoggenPohl, SieMatic, Pronorm), heeft de Duitse keuken geen internationale faam. In vergelijking met Nederland is eten en drinken in Duitsland relatief goedkoop en te verkrijgen in vele verschillende variaties. Toch kan ik soms erg genieten van enkele typische lekkernijen uit de Duitse keuken.
Lekkernijen uit de Duitse keuken
Ontbijt
Een dagelijks Duits ontbijtje bestaat meestal uit brood met jam of honing of hartig beleg, zoals kaas of worst. Ook muesli met yoghurt en andere melkproducten zijn geliefd. Duitsers gaan in het weekend ook met regelmaat de deur uit om te ontbijten. Veel cafés en restaurants bieden een uitgebreid brunchbuffet aan of hebben een veelzijdig ontbijtmenu.
Lunch
Volgens traditie is de warme hoofdmaaltijd de lunch (tussen 12 en 14 uur). Brood werd vroeger meestal ’s avonds gegeten (Abendbrot) en nog altijd wordt dit vaak zo gedaan door zowel oudere als jongere generaties. In Duitsland is de middagpauze op het werk ook wat langer, zodat er buiten de deur (warm) kan worden gegeten. Restaurants spelen daarop in en hebben vaak een Tagesmenu in de middag. Voor ongeveer € 10,- heb je een complete maaltijd.
Diner/Avondeten
Buitenlanders zullen bij het denken aan de Duitse keuken het snelst denken aan Wurst of Sauerkraut. Meestal worden er vooral vleesgerechten geassocieerd met de Duitse keuken en dat is ook vrij logisch. Doordat Duitsland vrij noordelijk ligt heeft het een relatief koud (land)klimaat. In vroegere wintertijden hadden de mensen veel calorieën nodig en een warme maaltijd om van op te warmen. Ook om deze reden werden/worden heel veel aardappels gegeten. Wist je dat Duitsland behoort tot een van de landen waar de meeste aardappelen worden gegeten? Daarnaast is Duitsland ook bekend om zijn vele broodsoorten.
Specialiteiten uit Berlijn
Iedereen kent natuurlijk de Duitse curryworst (zie eerdere blog), de braadworst en de bockworst en ook de witte biertjes uit Duitsland zijn bekend. Maar wisten jullie dat de volgende producten echte Berlijnse specialiteiten zijn?
Berliner
Deze zoete lekkernij noemen wij een ‘Berliner Bol’ maar wordt in Berlijn zelf Pfannkuchen genoemd. Het deeg wordt gemaakt van ei, melk en boter. Om het deeg te garen, wordt de Berlijnse bol gefrituurd. De Berliner is gevuld met jam of marmelade die na het frituren wordt toegevoegd. Daarna komt er nog poedersuiker of geglazuurde suiker overheen en dan is de Berlijnse bol klaar. Wist je dat deze snack zijn oorsprong kent de 16e eeuw? Letterlijk een eeuwenoud recept dus. De bollen worden traditioneel tijdens het begin van carnaval en met de jaarwisseling gegeten.
Berliner Weisse
Dit is een mixdrankje van Berliner Weisse (witbier) met waldmeistersiroop of frambozensiroop. De versie met Waldmeister is groen van kleur zoals afgebeeld op de foto, de Himbeere versie is rood van kleur. Dit drankje is in bijna alle restaurants, bars en supermarkten te verkrijgen. Alleen Berliner Weisse drinken is trouwens ook geen straf, heerlijk bier van echte Berlijnse bodem!
Bollenfleisch
Bollenfleisch is een typisch Berlijns gerecht. Het is een stoomgerecht bestaande uit lamsvlees en uien (heeft iets weg van Goulash). Dit lekkere prutje wordt vaak geserveerd met gekookte aardappelen, aardappelpuree en bietensalade.
Boulette
Ook iets typisch wat ze alleen in Berlijn kennen. Een boulette heeft nog het meeste weg van de Hollandse gehaktbal. Het verschil zit hem in de uien, daar zitten er nogal veel van in. Bouletten zijn te koop bij de meeste worststandjes en bakkerijen.
Reibekuchen
Een Reibekuchen (in Berlijn ook Kartoffelpuffer genoemd) is een vegetarische snack die je vaak kunt kopen op de Duitse kerstmarkten. Vaak krijg je hem dan geserveerd met appelmoes. Het is eigenlijk een soort aardappelpannenkoekje wat voornamelijk bestaat uit aardappelen, een beetje vergelijkbaar dus met rösti.
Weet jij nog meer lekkernijen uit de Duitse keuken? Deze lekkerbek houdt zich aanbevolen voor alle tips.
Hoe maak je een Berliner? - Duitslandinfoblog.nl
Geplaatst op 07:28h, 04 april[…] een eerdere blog over lekkernijen uit de Duitse keuken heb ik het eerder al gehad over de Berliner. Maar hoe maak je een Berliner? Het is een […]
Hoe maak je Reibekuchen? - Duitslandinfoblog.nl
Geplaatst op 08:16h, 25 april[…] een eerdere blog over lekkernijen uit de Duitse keuken heb ik het eerder al gehad over Reibekuchen. Maar hoe maak je Reibekuchen? Reibekuchen staat […]
Hoe maak je Bollenfleisch? - Duitslandinfoblog.nl
Geplaatst op 09:05h, 23 mei[…] een eerdere blog over lekkernijen uit de Duitse keuken heb ik het eerder al gehad over Bollenfleisch. Maar hoe maak je Bollenfleisch? Bollenfleisch, […]