Middeleeuwse stadje Goslar - Duitslandinfoblog.nl
15914
post-template-default,single,single-post,postid-15914,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

Middeleeuwse stadje Goslar

Middeleeuws stadje Goslar

03 okt Middeleeuwse stadje Goslar

Duitsland staat al jaren in de top van lijstjes met favoriete vakantiebestemmingen van Nederlanders. De noordelijk gelegen Duitse deelstaat Nedersaksen is een gebied dat door Nederlanders nog niet zo veel wordt bezocht, maar zeer de moeite waard is. Nedersaksen is met de auto goed aan te rijden vanuit Nederland. De afstand Utrecht- Hannover bedraagt 335 kilometer, reistijd ongeveer 3,5 uur. De in het noordwesten van Duitsland gelegen deelstaat grenst aan Overijssel, Drenthe en Groningen. Deze keer nemen we je mee naar het middeleeuwse stadje Goslar in de deelstaat Nedersaksen.

Middeleeuwse stadje Goslar Middeleeuws stadje Goslar

Het middeleeuwse stadje Goslar is een van die bijzondere plekken. Het leukste is om deze stad met een gids (er zijn ook Nederlands talige gidsen) te verkennen, zodat je buiten het historische centrum met zijn vele vakwerkhuizen ook op bijzondere plekken komt waar je anders niet zult komen. De mooiste vakwerkhuizen zijn het Siemenshaus uit 1693: Het woonhuis van een van de voorvaderen van de industriële familie Siemens, het patriciërshuis Brusttuch (1521) met zeer rijk houtsnijwerk aan de buitenzijde en het St. Annenhaus (1488). Dit is het oudste vakwerkhuis van Goslar.

Keizerstad Goslar

Middeleeuws stadje GoslarEen van de belangrijkste bezienswaardigheden van Goslar is de keizerpalts. Dit is het grootste en best bewaarde wereldlijke gebouw uit de 11e eeuw in Duitsland. Goslar wordt dan ook de keizerstad genoemd en was rond het jaar 1000 een machtige stad. Dat komt vooral door de aanwezigheid van de ertsmijnen: Goslar ligt aan de rand van het Harzgebergte, zo’n beetje aan de voet van de Rammelsberg, waar tot op het laatst toe aan mijnbouw werd gedaan. De ertsmijn in de Rammelsberg is inmiddels gesloten, maar nog wel te bezoeken, onder meer reden voor UNESCO om het oude centrum én de mijn op te nemen in de Werelderfgoedlijst. Ook het Mijnmuseum Rammelsberg is een leuke en leerzame invulling van de dag.

Goslarer Museum

Daarnaast heeft Middeleeuwse stadje Goslar ook nog het Goslarer Museum, het historisch museum van de stad met een overzicht van de geschiedenis van de stad en de geologie van de regio. In de collectie bevinden zich onder andere stukken uit de afgebroken dom van Goslar, zoals het vroeg twaalfde-eeuwse Krodo-altaar en enkele gebrandschilderde ramen. Ook bevindt zich hier een evangelarium uit 1240 en de originele keizerlijke adelaar.

Maltermeister Turm Middeleeuws stadje Goslar

Naast een stadswandeling is een bezoek aan het 14e-eeuwse Maltermeister Turm om een hapje te eten een aanrader. De Maltermeister Turm is een van de weinig overgebleven bovengrondse gebouwen die voor de mijnbouw werden gebruikt. Het is een hele trip met de auto de berg op, maar het typische Duitse eten is heerlijk en het restaurant heeft een prachtig uitzicht over de stad én de streek.

Geen reactie's

Geef een reactie