Milieuzones in Duitse steden - Duitslandinfoblog.nl
278
post-template-default,single,single-post,postid-278,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

Milieuzones in Duitse steden

Milieuzones in Duitse steden

02 mei Milieuzones in Duitse steden

Milieuzones in Duitse steden; Iedereen die wel eens naar Duitsland reist, kan ermee te maken krijgen. Deze zogenaamde “Umweltzones” hebben als doel de luchtkwaliteit te bevorderen. Je mag zo’n gebied alleen inrijden wanneer je auto een milieusticker (Umweltplakette) heeft. Hierbij informatie over deze sticker, wanneer nodig en hoe je aan deze sticker kan komen.

Milieuzones in Duitse stedenMilieuzones in Duitse steden

De gebieden waarvoor beperkingen gelden, zijn te herkennen aan een verkeersbord met daaronder de soort milieusticker die je nodig hebt om die zone in te mogen rijden. Heeft je voertuig niet de getoonde sticker, dan mag je dat gebied dus niet inrijden. Dit geldt niet alleen voor de Duitse bevolking, ook buitenlandse voertuigen moeten een milieusticker hebben om dat gebied in te mogen. Alle milieuzones in Duitsland hebben inmiddels de gele sticker als minimumeis. Gelukkig heb je voor doorreis naar Oostenrijk of Zwitserland geen milieusticker nodig. De zones zijn meestal bij de steden en niet op de snelwegen. Rij je zonder milieusticker een Umweltzone in of is de sticker niet goed zichtbaar aangebracht riskeer je een boete.

Wanneer heb ik geen milieusticker nodig?Milieuzones in Duitse steden

Wanneer je buiten de milieuzones in Duitse steden blijft, zoals op de snelwegen, dan heb je geen milieusticker nodig. Verder is onder andere in de volgende gevallen / bij de volgende voertuigen geen milieusticker nodig:
• snorfietsen, bromfietsen, motoren, scooters en driewielige voertuigen
• landbouwtractoren
• mobiele machines en apparaten
• werkverkeer
• voertuigen van hulpdiensten
• voertuigen van personen met een lichamelijke beperking, in het bezit van een Europese Gehandicaptenparkeerkaart.

Klik hier voor een overzicht van de emissieklassen om te zien of je voertuig in aanmerking komt voor een “Umweltplakette”, en zo ja voor welke. Op deze site vind je ook een overzicht van de steden / gebieden waar een milieusticker verplicht is.

Waar plaats ik de milieusticker?

Bevestig de sticker aan de binnenkant van de voorruit aan de passagierskant onderaan de ruit, zodat deze goed zichtbaar is vanaf de buitenkant van het voertuig en het gezichtsveld van de bestuurder niet belemmert. De milieusticker kan maar één keer worden aangebracht en niet onbeschadigd van de voorruit worden verwijderd. De achterzijde van de folie bewaar je bij het kentekenbewijs. Wanneer je eventueel een nieuwe ruit krijgt, moet je dus een nieuwe milieusticker aanvragen.

In combinatie met je kenteken is de milieusticker onbeperkt geldig. Als je kenteken verandert moet je wel een nieuwe milieusticker aanvragen. De gegevens vermeld op de milieusticker dienen overeen te komen met de gegevens op het kentekenbewijs.

Waar is de milieusticker verkrijgbaar?

De sticker is in Nederland onder meer verkrijgbaar bij alle ANWB-winkels. De prijs van de milieusticker varieert tussen de € 12,50 en € 18,00. Na de aanvraag wordt de sticker thuisgestuurd (verzendindicatie is 3 werkdagen). Je moet de sticker persoonlijk aanvragen. Vergeet niet het kentekenbewijs van de auto mee te nemen, een kopie hiervan is nodig voor de aanvraag van de sticker. Heb je een auto met dieselmotor en een retrofit roetfilter? Neem dan de factuur van de inbouw van het roetfilter mee (in verband met typegoedkeuringsnummer van het retrofit roetfilter).

Je kunt de milieusticker ook online bestellen. Hiervoor heb je een scan van het kentekenbewijs nodig. In Duitsland kun je de Umweltplakette kopen bij onder andere TÜV-kantoren.
Ga dus goed voorbereid op pad naar een Duitse stad en kom niet verrassingen te staan!
2 Reactie's
  • Das Auto - Duitslandinfoblog.nl
    Geplaatst op 09:08h, 11 juli Beantwoorden

    […] alle Duitse steden kennen een milieuzone. Geregeld op een manier waar Nederland nog iets van kan leren. Niet per stad maar zelf iets […]

  • Dom van Keulen - Duitslandinfoblog.nl
    Geplaatst op 09:14h, 19 december Beantwoorden

    […] makkelijk te bereiken en er zijn in Keulen voldoende parkeergelegenheden. Vergeet echter niet de verplichte milieu-sticker op je vooruit te plakken want dit kan je op een boete van € 30 komen te staan. We vinden een […]

Geef een reactie