Regensburg - Duitslandinfoblog.nl
16044
post-template-default,single,single-post,postid-16044,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

Regensburg

Regensburg

30 jan Regensburg

Regensburg ligt in het oosten van de deelstaat Beieren. De geschiedenis van Regensburg is tot in de steentijd na te gaan. Sinds die tijd is het gebied aan de samenvloeiing van Naab en Regen in de noordelijke Donaubocht, zonder onderbreking bewoond geweest. Het werelderfgoed komt hier tot leven in historische gebouwen en oude pleinen. Regensburg bezit 1.500 gebouwen die onder monumentenzorg vallen. Hiervan zijn er 984 door de UNESCO als werelderfgoed erkend als  ‘historische binnenstad met Stadtamhof’. En als stad met de grootste kroegendichtheid van Duitsland is Regensburg ook in andere opzichten de moeite waard. Er zijn niet veel steden waar u enerzijds zoveel historische gebouwen vindt en anderzijds zo modern kunt shoppen. In talloze kleine en grote winkels kunt u terecht voor de meest uiteenlopende producten.

Bezienswaardigheden RegensburgRegensburg

Regensburg heeft als enige grote stad in Duitsland de oorspronkelijke achthonderd jaar oude stenen brug over de Donau. De brug werd gebouwd tussen 1135 tot 1146. De opdrachtgever was Hendrik de Trotse. In de middeleeuwen gold deze brug als een wonder der techniek.

Regensburg heeft verscheidene kerken zoals de dominicanenkerk Sankt Blasius, de Drie-eenheidkerk en de kloosterkerk Sankt Emmeram. Op de Korenmarkt staat nog een oude stiftskapel, die teruggaat op een Karolingische kapel uit de negende eeuw.

Sankt Peterdom

RegensburgDeze kerk staat in het centrum van de stad, niet zo ver van de Donau. De Dom van Regensburg is een indrukwekkend bouwwerk. De bouw begon in 1250, maar de voltooiing liet, net als bij vele andere kerken, nog eeuwen op zich wachten. In het begin van de zestiende eeuw was het schip van de kerk grotendeels voltooid. Een bezienswaardigheid zijn de kleurrijke glasvensters uit de 13e en 14e eeuw. De kruisgang, voormalig begraafplaats van de burgers en domheren van Regensburg, wordt uitdrukkelijk gepresenteerd door het gotische Kreuzrippengewölbe. De door bouwmeesters uit het noorden van Italië opgerichte Allerheiligen-kapel roepen herinneringen aan Ravenna op.

RegensburgKastelen

In de Slotstraat (Schlossstrasse) is de ingang te vinden van het fraaie paleis van de vorsten van Thurn en Taxis, waar veel te zien is. Deze vorsten hebben hun vermogen en aanzien te danken aan de opbouw en organisatie van de postdienst in heel Europa. Kasteel Schloss St.-Emmeram heeft alles wat er voor een sprookje nodig is. Een traditierijke dynastie, schatkamers, pronkkamers, eeuwenoude kruisgangen en fraaie koetsen. En bovendien bewoners met veel glamour, die in het kasteel wonen en het op velerlei manieren met leven vullen.

Kunst en cultuur

Net als de Dom en de Steinerne Brücke behoort ook het jongenskoor Regensburger Domspatzen bij Regensburg. Muziek van de Middeleeuwen tot de romantiek – gepresenteerd binnen historische muren – bieden de jaarlijkse ‘Dagen der Oude Muziek’. Legendarisch is allang het ‘Jazzweekend’ – al sinds bijna een kwart eeuw trekt het jazzliefhebbers uit heel Europa naar de Donau. Een enorme mediarespons oogsten ook de ‘Regensburgse Dansdagen’ en de ‘Week van de Korte Film’.

Regensburg is een van de beste reisbestemmingen ter wereld. Het hele gebied rond Regensburg staat vol prachtige oude gebouwen en op een van de prachtige boulevards rond het stadscentrum heb je hierop een prachtig uitzicht.

Walhalla

RegensburgOngeveer 10 km ten oosten van Regensburg staat honderden meters boven de Donau de tempel het Walhalla. In de Oudnoorse mythologie is het Walhalla het paradijs van de gesneuvelde helden.
Nadat Napoleon in het voorjaar van 1807 Pruissen had onderworpen, vatte Kroonprins Lodewijk van Beieren, die kennelijk een grote bewondering voor Napoleon had, het plan op om grote mannen op de een of andere manier te eren. De zuilengalerij, geïnspireerd op het Griekse Parthenon, is toegankelijk via een reusachtige (en steile) trappenpartij. De vloeren en muren van het Walhalla zijn van marmer, op de plafonds prijken figuren uit de Germaanse mythologie. Lodewijk wilde er een tempel des vaderlands van maken: een soort ‘hall of fame’. Overal staan bustes van belangrijke personen uit de Duitse geschiedenis zoals de Germaanse veldheer Hermann en de eerste Duitse koning Heinrich I. Ook grootheden uit omringende landen kregen een plek, bijvoorbeeld Michiel de Ruyter en Willem van Oranje. Het gebouw is een van de beste voorbeelden van neoclassicistische architectuur in Duitsland.

Geen reactie's

Geef een reactie