Saarbrücken - Duitslandinfoblog.nl
16138
post-template-default,single,single-post,postid-16138,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

Saarbrücken

Saarbrucken

03 apr Saarbrücken

Saarbrücken ligt in het zuidwesten van Duitsland in de deelstaat Saarland. De stad is vooral bekend door de universiteit en de industriefunctie die het heeft. De stad wordt in tweeën gedeeld door rivier de Saar en is gelegen in een heuvel en bosrijk deel van Duitsland. Het is een sympathieke stad met een bruisend cultureel leven, barokke architectuur, Franse charme en Saarlandse levenslust. De afstand tussen Eindhoven en Saarbrücken bedraagt via de A2 ongeveer 350 km., ongeveer 4 uur rijden.

Geschiedenis

Saarbrücken kent een geschiedenis die teruggaat tot in de Romeinse periode en heeft bewogen tijden gekend. Er werd destijds een brug over de Saar gebouwd. Om de brug te verdedigen werd een burcht gebouwd, de Saarbrucca. Later groeide de nederzetting uit tot een stad die eeuwenlang door de adel van Saarbrücken werd geregeerd. De barokke gebouwen, bijvoorbeeld het slot, de Schlossplatz en de Ludwigskirche, getuigen van de bloeiperiode in de 18e eeuw. De stad is in de geschiedenis vaak een punt van strijd geweest tussen Duitsland en Frankrijk. Vandaar dat het enige malen van nationaliteit is gewisseld.

Bezienswaardigheden Saarbrücken

SaarbruckenMarktplein

Als u begint aan uw toeristische trip door Saarbrücken is het plein van de Markt van St. Yohanner een aanrader. Hier vindt u de meest populaire cafés, restaurants en boetiekjes. In de ochtend komen hier vele lokale mensen een kopje koffie drinken op een van de vele terrassen. Sinds 1978 is dit gebied een voetgangerszone. Het is daarom ook heerlijk om rond te slenteren in de vele pittoreske straatjes rondom het marktplein. Op een kwartiertje lopen komt u in de oudste wijk van Saarbrücken, St. Arnual, een gotische stiftkerk uit de 13e eeuw tegen. Deze wordt omringd door laatmiddeleeuwse huizen.

Slot van Saarbrücken

Het slot van Saarbrücken is een barok pronkgebouw in het centrum van de deelstaathoofdstad. Het paleis heeft een kasteelspook dat al vele duizenden jaren in het slot aanwezig is. Tijdens de rondleidingen komt u te weten waarom het slot tijdens de Franse Revolutie in brand stond, waarom er onder het plafond van de feestzaal duiven rondvliegen en wie Charlotte en Ottilie zijn. De luxueuze zalen van het paleis worden voor allerlei culturele activiteiten gebruikt. Het paleis is omgeven door een prachtig park. Hier worden in de zomer van juni tot en met augustus elke zondag openluchtoptredens gegeven met internationale folk- en rockmuziek, chansons, blues en jazz en onder het motto ‘Kultur für Kids’ theater, muziek, clowns en pantomime voor de kleintjes.

Ludwigskirche Saarbrucken

De Ludwigskirche is een van de stijlzuiverste en mooiste protestantse barokkerken in Duitsland. Samen met de Ludwigsplatz, de omliggende paleizen en ambtenarenhuizen wordt het schitterende barokensemble bestempeld als meesterwerk van de fantastische bouwmeester Stengel. Hij ontwierp de kerk in opdracht van koning Willem Hendrik II.

Musea

Voor de kunstliefhebbers is er het Saarlandmuseum. In de Moderne Galerie van dit museum vindt u werken van onder andere Rodin, Matisse, Liebermann, Picasso, Ernst, Kirchner en Feininger – en het wereldberoemde ‘Das blaue Pferdchen’ van Franz Marc.

De ijzersmelterij van Völklingen staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst en geeft een goed beeld van de staal en ijzerindustrie van Saarbrücken. In het Sciencecenter Ferrodrom beleeft u de geschiedenis van kolen en staal aan de Saar.

Uitgaan

In Saarbrücken vindt u overal leuke cafés met terrassen en uitstekende restaurants met een Frans tintje en het typische cachet van de regio. ‘Hauptsach’, gudd gess’ (‘hoofdzaak, goed gegeten’) is een lijfspreuk van de Saarbrückers – en dat zegt eigenlijk alles.

Geen reactie's

Geef een reactie