Verschillen Nederland en Duitsland - Duitslandinfoblog.nl
169
post-template-default,single,single-post,postid-169,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

Verschillen Nederland en Duitsland

Verschillen Nederland en Duitsland

08 feb Verschillen Nederland en Duitsland

Hoewel Nederland en Duitsland buren zijn, er zijn heel wat verschillen tussen de landen. Net over de grens zul je er niet al te veel van merken, maar hoe verder je Duitsland in reist hoe groter de verschillen zichtbaar worden.

Verschillen Nederland en Duitsland; gedrag

Een bekend verschil met onze oosterburen is dat de Duitsers afstandelijker en zakelijker zijn. Wij zijn vrij direct en tutoyeren elkaar elkaar dan ook vrij snel. Dat is bij de Duitsers wel anders. Zij zijn minder joviaal en blijven zakelijker en afstandelijker. Zij willen graag gerespecteerd worden, wij willen graag aardig gevonden worden. Daarom is het ook verstandiger de Duitsers met “Sie” aan te spreken.

Verschillen Nederland en Duitsland; politiek

Duitsland is een democratisch-parlementaire bondsstaat met 16 verschillende deelstaten. De Bondsdag (het Duitse parlement) vergadert in het historisch gebouw van de Rijksdag in Berlijn. President van de Duitse Bondsdag in de christendemocraat Norbert Lammert en sinds 2005 is de  Bondskandelier  Angela Merkel. Zij heeft de meeste macht in Duitsland.

Verschillen Nederland en Duitsland; prijsverschilVerschillen Nederland en Duitsland

Duitsland is op veel gebieden goedkoper dan Nederland. Vooral Nederlanders die dicht bij de grens wonen, gaan hun boodschappen in Duitsland doen. Ook het tanken is goedkoper. Sommige Nederlanders gaan zelfs door de gunstige huizenprijzen in Duitsland wonen.

Verschillen Nederland en Duitsland; de snelweg

Zodra je in Nederland over de grens bent, wordt het gaspedaal van de auto flink ingetrapt. In Nederland zijn overal snelheidslimieten, in Duitsland geldt een ADVIESsnelheid van 130 km/h. Je moet er dus niet van opkijken als een auto je met 150 km/h voorbij raast. Maar dat levert natuurlijk ook gevaarlijke situaties op.

Waar in Nederland bijna alle snelwegen verlicht worden, worden de Duitse autosnelwegen op enkele grote steden zoals Hamburg, Berlijn en Keulen na, sporadisch verlicht.

Verschillen Nederland en Duitsland; eten en drinken

Er is in Duitsland maar weinig eten dat typisch Duits is. Iedere deelstaat heeft zijn eigen specialiteiten en eetgewoontes. Duitsers houden van lekker en goed eten. Hebben wij onze snackbar met frikandellen en kroketten, in Duitsland hebben de Wurstbude; een worstjestent. Zo is er de Thüringer Rostbratwurdt en De Nürnberger Rostbratwurdt. Ze gelden niet als vette hap, maar als kwaliteitsvlees dat bij ons alleen bij de slager te verkrijgen is.

Verschillen Nederland en Duitsland; regels en afspraken

Nederlanders beschouwen regeltjes vaak als een advies waar je je niet echt aan hoeft te houden. Wij Nederlanders moeten niet al te veel zeuren en gaan daarom flexibel met regeltjes om. Dat is in Duitsland anders. Orde moet er zijn en afspraken zijn afspraken. In Duitsland ga je bij een verkeersovertreding niet in tegen een agent, maar betaal je gewoon je boete.

Interculturele communicatietraining

Net zo min als er een “Nederlander” bestaat, bestaat er een “Duitser”. Er zijn vriendelijke, onvriendelijke, dikke en dunne, arme en rijke mensen. Verschillen Nederland en Duitsland; ze bestaan nu eenmaal, vel dus niet te snel een oordeel over onze oosterburen!

Als u vaak samenwerkt met internationals is het aan te raden om een training interculturele communicatie te volgen om cultuurverschillen te overbruggen. Het volgen van zo’n training stelt u of uw medewerkers in staat effectiever samen te werken in internationale teams of meer rendement te halen uit internationale contacten. Klik hier voor meer informatie.

3 Reactie's
  • Fem
    Geplaatst op 14:46h, 09 maart Beantwoorden

    ‘de Duitser’ bestaat inderdaad net zomin als ‘de Nederlander’, maar aan het kopje gedrag voeg ik graag nog toe dat Duitsers over het algemeen geen vragen stellen als een ‘officieel iemand’ iets van ze wil. Zo.Is.Het.Nu.Eenmaal en Zo.Zijn.De.Regels hoor ik hier veel vaker dan me lief is. Duitsers zijn in privé-omstandigheden vaak heel moeilijk met het geven van informatie als je ze nog niet zo goed kent, maar tegelijkertijd geven ze alles prijs aan elke ambtenaar, bank, enz. die iets van ze vraagt – terwijl ik als Nederlander daar echt moeite mee heb en vraag ‘sorry, maar waarom moet u bij het openen van een bankrekening weten wat ik voor werk doe?’ Ik vind het best schokkend hoe Duitsers van ‘officiele’ instanties echt alles zonder vragen lijken aan te nemen.

    • Duitsland liefhebber
      Geplaatst op 08:40h, 10 maart Beantwoorden

      Bedankt voor je zinvolle aanvulling. Heb hier nog niet vaak mee te maken gehad, maar is zeker goed om te weten en rekening mee te houden.

  • Ruhe en Kehrwoche - Duitslandinfoblog.nl
    Geplaatst op 09:48h, 08 juni Beantwoorden

    […] een eerder geschreven blog over de verschillen tussen Nederland en Duitsland staat dat direct over de grens de (cultuur)verschillen nog niet zo groot zijn. Dat klopt, ik heb […]

Geef een reactie