Waddeneiland Sylt - Duitslandinfoblog.nl
16063
post-template-default,single,single-post,postid-16063,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

Waddeneiland Sylt

Waddeneiland Sylt

20 feb Waddeneiland Sylt

Het Duitse Waddeneiland Sylt ligt in de Noordfriese Waddenzee en het eiland is het drukste van de hele rij Nederlandse, Duitse en Deense Waddeneilanden Het heeft ook de meeste inwoners. Eigenlijk is het geen eiland meer, sinds het door de Hindenburgdamm werd verbonden met het vasteland. De Hindenburgdamm is de navelstreng tussen vasteland en eiland en de Sylt Shuttle is de trein die mens en auto overzet naar het eiland.

Mondaine badplaats Waddeneiland Sylt

Met Westerland heeft Waddeneiland Sylt een mondaine badplaats. Kuur- en genezingsoorden zijn karakteristiek voor het eiland. Sylt wordt wel het Saint-Tropez van het noorden genoemd. De superrijken van Duitsland hebben er een met riet gedekt huis, al hangen ze dat niet aan de grote klok. Je treft er de familie Schwarzkopf, Bayer, Springer en Miele en dat zijn ze bij lange na niet allemaal. Het was Günther von Sachs, die in de jaren zestig de vaste compagnon van Brigitte Bardot was, noemde als eerste Sylt het Saint-Tropez van het noorden. Er zijn chique boetieks te vinden.

Archeologie

Sylt is rijk aan archeologische vindplaatsen en prehistorische monumenten, zoals grafheuvels. De wijk Alt-List valt door vondsten van keramiek en munten tot de 13e/14e eeuw terug te dateren. Sylt hoort bij de Kreis Noord-Friesland in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein. Het eiland heeft het zwaar te verduren met de kracht van de Noordzee. In de loop van de eeuwen is het eiland kleiner en kleiner geworden door erosie en zijn er diverse maatregelen genomen om dat proces het hoofd te bieden.

Walvisvaart

Waddeneiland SyltIn de 8e en 9e eeuw zijn de eerste eilanders als een soort kolonisten vanuit Oost-Friesland naar het eiland gekomen. Sylt heeft, net als de meeste Waddeneilanden een walvisvaartgeschiedenis. Op 21 februari vindt ieder jaar het volksfeest Biikebrennen plaats. Het feest komt voort uit de walvisvaart. Met grote vuren zou het een afscheid zijn van de walvisvaarders zijn die op 22 februari het eiland verlieten voor een tocht naar Groenland of Spitsbergen.

Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen er duizenden soldaten naar het eiland. De haven van Hörnum werd een verdedigingshaven en er werd een landingsplaats voor watervliegtuigen ingericht. Maar de zaken op Sylt gingen gewoon door. Er werd verhuurd, er werd vakantie gevierd, er werden kampen voor Duitse jeugd gehouden. Er werden bunkers gebouwd als onderdeel van de verdedigingslinie van Duitsland. Er kwamen soldaten in de plaats en Nazi-hotemetoten die gek waren op het Noordzeeklimaat en de stranden. Ook Hermann Göring, commandant van de Sturmabteilung onder Hitler, was gek op het eiland en liet een vakantiewoning in Wenningstedt bouwen. Hij kreeg zelfs de titel van ereburger van Kampen. Van die lijst werd hij pas in 2005 geschrapt. Naast de Nazi-hotemetoten die naar het eiland gingen om bij te komen van de oorlog en te genieten van de frisse lucht, kreeg Sylt 10.000 manschappen van het Duitse leger als tijdelijke bewoners. Zij bouwden bunkers en Sylt werd Festung Sylt.

Sperrgebiet Waddeneiland Sylt

Grote delen van het eiland waren Sperrgebiet geworden; je mocht er niet komen. Kazernes werden gebouwd en exercitieterreinen aangelegd. Ook kwamen er oorlogshavens en vliegvelden, waar zeppelins en tweedekkers konden landen en die gebruikt werden als tussenstop voor bommenwerper stuka’s. In vogelvlucht gerekend ligt Engeland helemaal niet zo ver weg van Sylt.

Judenfrei

Er werd een strandverbod uitgevaardigd voor joden, die tot dan veelvuldige bezoekers en liefhebbers van het eiland waren. In 1935 was het strandverbod voor joden een feit en niet lang daarna werd het hele eiland Judenfrei verklaard.

Na de oorlog

Na de oorlog kwamen de vluchtelingen, die bivakkeerden in de bunkers en kazernes die de soldaten leeg hadden achtergelaten. De mensen op drift vluchtten uit gebieden die door de Russen werden bezet en kwamen uit platgebombardeerde Duitse steden. Ze werden niet altijd met open armen ontvangen. In 1947 waren er 14.000 vluchtelingen op Waddeneiland Sylt op een bevolking destijds van 12.000. Na verloop van tijd werden de bunkers afgebroken, de kazernes ingericht als jeugdherberg en het vliegveld als golfbaan.

Strandkuilen op Waddeneiland Sylt

Voor en na de oorlog waren er op de stranden van Sylt vele strandkuilen te zien. Deze werden verdedigd door er een strandstoel in te zetten. Tijdens de oorlog werd er een vlag met hakenkruis bijgezet zodat iedereen wist wat dat betekende: bezet door een Nazi. In de jaren 60 veranderde het klimaat rigoureus: er kwamen jongelui die de flower power meenamen naar het eiland. De strandtent Sansibar werd er beroemd door en die locatie teert nog altijd op die reputatie.

Geen reactie's

Geef een reactie