Winterbanden - Duitslandinfoblog.nl
159
post-template-default,single,single-post,postid-159,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

Winterbanden

Winterbanden

25 jan Winterbanden

Ga je in de komende vakantie naar Duitsland, let dan even op. In Duitsland moet de auto voorzien zijn van banden die geschikt zijn voor de weersomstandigheden: rij dus op winterbanden in Duitsland en beschik over een winteruitrusting.

Winterbanden in Duitsland

Als er sprake is van winterse omstandigheden is het in Duitsland verplicht winterbanden, vier seizoenen banden of all season banden te hebben. Dit is dus ander dan in Nederland, waar het geadviseerd wordt, maar niet verplicht is. Van winterse omstandigheden is volgens de wet in elk geval sprake bij ijzel, gladheid door sneeuw, sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming.

Duitsland kent geen vaste periode waarin het gebruik van winterbanden verplicht is. Ook buiten de wintermaanden kan er sprake zijn van winterse omstandigheden. De winterbanden / all seasonbanden moeten voorzien zijn van het M+S aanduiding of het sneeuwvlok-symbool. Voor winterbanden wordt een minimale profieldiepte van 4 mm geadviseerd. Een winterband met een profieldiepte minder dan 4 mm verliest zijn winterse eigenschappen en voldoet daarmee niet meer aan de eisen zoals die in Duitsland gelden.

SneeuwkettingenWinterbanden

Het gebruik van sneeuwkettingen is toegestaan. In sommige gebieden zijn sneeuwkettingen zelfs verplicht. Dus naast de winterbanden moet je dan ook nog sneeuwkettingen hebben en kunnen aanbrengen. Dit wordt aangegeven met een verkeersbord. Deze verplichting geldt ook voor vierwiel aangedreven auto’s tenzij anders aangegeven. Er geldt bij gebruik van de kettingen een maximum snelheid van 50 km/u.

Winteruitrusting

Volgens de Duitse wet moet de auto zijn uitgerust naar de weersomstandigheden. Dat wil zeggen dat er, naast winterbanden of all-seasonbanden en sneeuwkettingen ook antivries in de ruitenwisservloeistof moet zitten. Als een automobilist staande wordt gehouden en zijn auto voldoet niet aan de eisen met betrekking tot de weersomstandigheden dan kan er een boete worden opgelegd. Vormt de auto een obstakel voor overig verkeer omdat deze niet is aangepast aan de weersomstandigheden dan is deze boete zelfs een stuk hoger of krijg je een strafpunt.

Winterbanden en snelheid

Je mag in Duitsland op winterbanden niet harder rijden dan de voorgeschreven maximumsnelheid van de band. Als die lager is dan die van de auto, moet dat met een voor de bestuurder zichtbare sticker met vermelding van de maximum snelheid zijn aangegeven. De genoemde verplichtingen gelden ook voor kampeerauto’s en motoren. Bij caravans geldt geen verplichting voor winterbanden in Duitsland (of sneeuwkettingen). Het mag wel en winterbanden leveren ook voor caravans een betere wegligging op.

 

Geen reactie's

Geef een reactie