Allianz Arena - Duitslandinfoblog.nl
Allianz Arena
16353
post-template-default,single,single-post,postid-16353,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

Allianz Arena

06 dec Allianz Arena

Wie aan de stad München denkt kan niet ontkomen aan de voetbalclub FC Bayern. De trots van de Duitse deelstaat Beieren. FC Bayern speelt haar wedstrijden in de prachtige Allianz Arena. De Alianz Arena is gevestigd in de wijk Fröttmaning, iets ten noorden van de stad München. De Allianz Arena is een vermaard stadium en in de volksmond ook wel bekend onder de bijnaam Schlauchboot; ‘opblaasbare boot’.

BOUW VAN DE ALLIANZ ARENA
In een referendum werd de inwoners van München gevraagd of men een nieuw stadion wilde voor de voetbalclub, 65,8% van de kiezers koos voor de bouw van een nieuw stadion. Het stadion kreeg de naam van de hoofdsponsor, de Duitse verzekeraar Allianz. In oktober 2001 begon men met de bouw en ruim 4 jaar later werd het stadion opgeleverd. Het bouwwerk heeft maar liefst €340 miljoen gekost en biedt plaats aan 76.000 bezoekers.

TWEE CLUBS IN EEN HUIS
De Allianz Arena is het thuisstadion van twee voetbalclubs: FC Bayern en TSV 1860. De opening van de Allianz Arena vond plaatst in 2005 met een wedstrijd tussen de thuisclubs TSV 1860 München en Bayern München. De Allianz Arena was tevens het decor van de openingswedstrijd van het WK Voetbal 2006. In verband met de degradatie van TSV 1860 München is in juli 2017 het leasingcontract met de voetbalclub opgezegd en is Bayern München nog de enige gebruiker van de Allianz Arena.

ONTWERP
Het ontwerp van de Allianz Arena is van de Zwitserse architecten Jacques Herzog en Pierre de Meuron. Zij zijn verantwoordelijk voor de Tate Gallery in Londen (1999), de winkel van Prada in Tokio (2003) en het Forum in Barcelona (2004). Ze ontwierpen ook het Olympisch Stadion voor de Spelen in Peking van 2008. Beide architecten hadden in het stadion van FC Basel al met kleuren geëxperimenteerd om indruk te maken op bezoekende ploegen. Alle vlakken in de Allianz Arena kunnen een eigen kleur krijgen. Het handgemaakte dak bestaat uit folie luchtkussens die stuk voor stuk voorzien zijn van led-verlichting en een eigen kleur kunnen krijgen. De panelen zien er van ver egaal wit uit maar ze zijn eigenlijk gestippeld. Bij thuiswedstrijden van Bayern München en TSV 1860 München verkleurt het stadion bij thuiswedstrijden voor Bayern München in rood en voor TSV 1860 München in blauw. Tijdens de wedstrijden van het Duitse nationale elftal kleurt het stadion zoals hierboven wit. Vooral ’s avonds is het resultaat indrukwekkend. Maar ook de hoogte en steile tribunes dwingen bij de bezoeker respect af.

STADION BEZOEKEN
Behalve tijdens wedstrijden is het stadion iedere dag met een tour te bezoeken waarin ook een rondleiding over het trainingscomplex is inbegrepen. Er zijn verschillende rondleidingen te boeken: VIP tour, Disabled tour (minder valide), Combi tour, Arena tour, Kick tour en de kids tour. Alleen de Combi, Arena en Disabled tour zijn individueel te boeken. De andere tours zijn alleen te bezoeken als groep of in een groep.

Geen reactie's

Geef een reactie