Bach Festival - Duitslandinfoblog.nl
16096
post-template-default,single,single-post,postid-16096,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

Bach Festival

Bach Festival

13 mrt Bach Festival

In midden-Duitsland ligt de staat Thüringen. Thüringen staat niet alleen bekend om haar mooie landschappen, legendarische burchten en rijke cultuur, maar ook om haar historische belang. In Thüringen hebben veel belangrijke mensen gewoond of werden er geboren. Voorbeelden hiervan zijn Bach, Luther en Goethe. Thüringen speelde een rol van grote betekenis in de Reformatie. Onder andere doordat Luther hier een veilig heenkomen kon vinden, beschermd van de keizer.  Het jaarlijkse Bach Festival vindt ieder jaar plaats midden in de prachtige natuur en rijke cultuur van de Thüringse steden. Dit jaar wordt iets extra’s georganiseerd, in het kader van 500 jaar Reformatie: een groot muziekfeest in Eisenach met als thema ‘Martin Luther’.

Bach en Luther

Johann Sebastian Bach werd in Eisenach geboren in de schaduw van de Wartburg. In de burcht op de hoge heuvel boven het stadje vertaalde Luther anderhalve eeuw eerder de Bijbel in het Duits. Dezelfde volkstaal zou later in Bachs passies en cantates doorklinken. Luther componeerde ook. De beginwoorden van zijn beroemde lied Ein feste Burg ist unser Gott staan boven de deur van de Georgenkirche in Eisenach, waar Bach werd gedoopt volgens de Evangelisch-Lutherse rite. De doopvont, daterend uit 1503, staat nog in de kerk. Bach en Luther hadden nog meer gemeen: beiden waren rondtrekkende koorzangers verbonden aan de kerk van St George in Eisenach.

Bach FestivalBach Festival

De Thüringer Bachweken is een van de bekendste festivals voor barokmuziek in Duitsland en gaat op 7 april 2017 van start. Er is een enorm aanbod van muziek; 50 concerten verspreid over 4 weekenden. De eerste drie weekenden draaien om Bach, vandaar de naam Bach Festival. Alle locaties hebben een historische link met het leven van Bach. Het openingsconcert wordt gehouden in de Bachkerk in Armstadt. In deze kerk begon de internationale carrière van Bach. De muziekliefhebbers kunnen naast hun bezoek aan het concert ook een bezoek brengen aan het stadskasteel en de romantische dorpskerk St Bartholomäus. In deze kerk trouwde Bach in 1707 zijn vrouw, Maria Barbara. Op zaterdag 22 april geeft de Nederlandse Bachvereniging hier een concert. De Nederlandse Bachvereniging is het oudste Nederlandse ensemble voor Bachmuziek.

Lutherweekend

Bach FestivalEr wordt in Eisenach een heel weekend gewijd aan Martin Luther. Van 28 april tot 1 mei bieden talrijke concerten de gelegenheid Luthers sporen in Thüringen te volgen en in Eisenach, Schmalkalden en Erfurt de historische plaatsen van de Reformatie te ontdekken. De festivalbezoeker krijgt een kijkje in het leven van de beroemde hervormer. In Eisenach ging Luther naar de Lateinschule, waar hij voorbereid werd op zijn universiteitscarrière.

De verbinding tussen Luther en Bach is overduidelijk: Luther en Bach waren (gescheiden door 200 jaar) beiden zanger in de Georgenkirche, Bach voltooide Luthers muzikale ideeën in zijn sacrale werk. In het Lutherhaus wordt op vrijdag 28 april een lezing gegeven. Stukken van Bach worden gespeeld in de historische Wartburg. Deze burcht speelde een rol in de Investituurstrijd van de 11e-12e eeuw maar ook in de Reformatie: Luther zat hier na zijn excommunicatie 10 maanden lang ondergedoken. Verdere uitvoeringen vinden plaats in Muhlhausen, Erfurt en Weimar. Allemaal plaatsen van belang in het leven van Duitslands meest beroemde hervormer. In Erfurt studeerde Luther, waarna hij in het klooster trad.

Luther to go App

Speciaal voor de 500e verjaardag van de Reformatie is voor wandelaars de Luther-wandelroute ontwikkeld. Deze Lutherweg verbindt meer dan 30 belangrijke locaties uit het leven van Luther. Tijdens verschillende stops wordt het leven van Luther tastbaar. De route is verdeeld over meerdere etappes en bedraagt ruim 1.000 kilometer. In de ‘Luther to go’ App kunnen wandelaars alle routes vinden. Hij is gratis te downloaden in de App Store en de Play Store en beschikbaar in het Engels en Duits. De routes worden volledig beschreven en is er achtergrondinformatie met tips, beste reistijd, moeilijkheidsgraad en overnachtingsmogelijkheden te vinden.

Geen reactie's

Geef een reactie