Betalingsmoraal - Duitslandinfoblog.nl
15887
post-template-default,single,single-post,postid-15887,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

Betalingsmoraal

12 sep Betalingsmoraal

Gastblog over betalingsmoraal door Frank de Munnik (Nederlander woonachtig in Duitsland)

Toen ik voor het eerst op de eerste van de maand een rekening aan mijn opdrachtgever verstuurde zei ik tegen mijn Lebensgefährtin, mooi, hebben we einde van de maand weer wat meer geld. Begreep ze niet: je verstuurt nu toch die rekening. En ik zei ja, en die zal binnen 30 dagen dan toch wel betaald zijn… Eigenlijk bedoelde ze ; waarom verstuur je het nu pas. Is de vervaldag de 1e van de maand, dan kunt u rustig in de week daarvoor de rekening al versturen. En, nu komt het leukste, die rekening wordt de eerste van de maand ook echt betaald.

Betalingstermijnen

Betalingstermijnen van 14 dagen of langer kent men niet. Laat staan dictaten die de AH´s bij ons hanteren, zo van je mag leveren maar we betalen pas over 90 dagen. Ondenkbaar. Heel prettig ondernemen dus. Maar het heeft natuurlijk een keerzijde. Ontvangt u een rekening wordt u ook geacht die per omgaande te betalen…

Betalingsmoraal DuitslandBetalingsmoraal

Ik heb al eerder iets geschreven over de achterstand die Duitsland in het betalingsverkeer heeft op Nederland. Gek genoeg gaat hier bij wijze van spreken op vrijdagmiddag rond vier de stekker uit de computer van de bank. Tot maandagochtend na achten gebeurt er niets meer. Het is weekend en dat zul je weten ook. Er wordt niets meer bij- of afgeschreven.

Terwijl alles toch echt wel gedigitaliseerd is. De bankensites werken uitstekend, alles kan over het internet, maar alleen van maandagmorgen tot vrijdagmiddag, heel vreemd.

Houdt er ook rekening mee dat alles, maar dan ook echt alles, op papier wordt vastgelegd. Hoewel ieder natuurlijk met een computer (Rechner hier genoemd) werkt, wantrouwt men dat toch. Ik werk onder andere voor een hotel waar ik `s avonds de dagafsluiting doe. Dat levert twee centimeter (!) aan papier op. Elke dag weer. Gelukkig is het gevestigd in een voormalige bakkerij met een héél grote kelder…waar dat allemaal wordt opgeslagen en nooit meer wordt ingezien. Maar, het zou…en dan kan het.

Duitse Belastingdienst

Gooi ook geen administratie na 5 jaar weg. Het Finanzamt (de Belastingdienst) kan zo maar vragen naar een rekening van 15 jaar geleden. En dan wordt u wel geacht die te kunnen produceren.

Naast de populaire apotheek en bank vindt u dan ook op bijna elke straathoek een belastingadviseur. Niet goedkoop overigens, wel zinvol.

De betalingsmoraal is dus een groot verschil tussen de Nederlanders en de Duitsers. Wilt u zaken doen met Duitsland, dan weet u dus waar u op moet letten.

Geen reactie's

Geef een reactie