Bezienswaardigheden in Heidelberg - Duitslandinfoblog.nl
16238
post-template-default,single,single-post,postid-16238,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

Bezienswaardigheden in Heidelberg

Bezienswaardigheden in Heidelberg

12 jun Bezienswaardigheden in Heidelberg

Heidelberg is een middelgrote stad in het noordwesten van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. De stad ligt grotendeels aan de westelijke oever van de Neckar. De stad is bekend om haar Schloss Heidelberg en zijn bijgebouwen. Samen met de Alte Brücke over de Neckar behoort het tot de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in Heidelberg die je op een reis door Duitsland tegenkomt. De mooie historische stad Heidelberg is ook bekend om De Ruprecht Karl Universiteit. De oudste universiteit van Duitsland en een van de oudste van Europa.

Heidelberg

De stad telt 152.113 inwoners waarvan een kwart studenten. De Heidelberger economie is nu vooral gebaseerd op de universiteit en het toerisme. Ieder jaar laten miljoenen bezoekers uit alle delen van de wereld zich betoveren door de jonge stad met haar eeuwenoude geschiedenis.

Geschiedenis Heidelberg

De geschiedenis van het middeleeuwse Heidelberg dateert uit de 12e eeuw. Heidelberg was eeuwenlang de zetel van de keurvorsten van de Pflax, maar ook het toneel van Europese conflicten. Aan het begin van de Dertigjarige Oorlog, in 1622, werd het Heidelbergse slot compleet vernield en in 1693 werd de hele stad verwoest door Franse troepen. In 1720 vertrok het koningshuis uit Heidelberg. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wist Heidelberg te overleven met relatief weinig schade. Dit komt grotendeels omdat de Amerikaanse strijdkrachten de controle over de stad hadden onder generaal Patton. Ze gebruikten de stad als hun hoofdkwartier. Enorme barakken werden gebouwd in het zuidelijke deel van de stad.

Bezienswaardigheden in Heidelberg

Bezienswaardigheden in HeidelbergSlot Heidelberg
Sinds de 19e eeuw is de romantische ruïne van slot Heidelberg een van de beroemdste bezienswaardigheden in Heidelberg. Het slot ligt hooggelegen op een plateau en torent boven de wirwar van daken boven de stad uit. Gebouwd rond 1300 als verdedigingswerk met torens, kazematten en grachten ontwikkelde het complex zich in de loop van vier eeuwen. Bezoekers kunnen naar het kasteel van Heidelberg door een steile klim te voet te ondernemen.

Berghbahn Bezienswaardigheden in Heidelberg

Een andere leuke manier om bij het slot te komen, is met de Berghbahn: een ruim 100 jaar oud houten treintje dat vanaf de Kornmarkt krakend en zuchtend de 1500 meter lange steile helling (41%) van de Königstuhl op wordt getrokken. Na een wandeling door de fraaie tuinen kunt u de imposante burcht ook vanbinnen bekijken. Daar blijkt dat de burcht deels uit dakloze gevels en muren bestaat, maar er zijn ook fraai gedecoreerde zalen, zoals de Keizerzaal, waar wisselend tentoonstellingen worden gehouden. Je kunt een rondleiding door de gebouwen krijgen of individueel een bezoek brengen. In de kelder vindt u het Dutsjes Apotheken Museum en het Grote Vat, een enorm wijnvat van vorst Karl Theodor, dat meer dan 220.000 liter van dat kostbare vocht kon bevatten. Met de Bergbahn kunt u verder reizen naar de top van de Königsstuhl (550 meter) waar u kunt lunchen in het panoramarestaurant. Boven staat een zendmast, waarvan de lift u nog iets hoger brengt voor een prachtig uitzicht over het Neckardal en de Rijnvlakte.

Alte Brücke
De eerste stenen brug van de stad, gebouwd in 1786-1788 op de plaats van een vroegere houten brug. De brug biedt een goed uitzicht over de Altstadt en het slot.

Universiteit Bezienswaardigheden in Heidelberg
De Universiteit van Heidelberg is van grote historische betekenis en een belangrijke bezienswaardigheid in Heidelberg. De Alte Universität werd tussen 1712 en 1728 gebouwd naar een ontwerp van Breunig. Op de binnenplaats de 13de-eeuwse Hexenturm. De universiteit van Heidelberg werd oorspronkelijk verdeeld in vier grote faculteiten – rechten, geneeskunde, filosofie en ook theologie, en was gecentreerd rond de Universitätplatz.

Uitgaan

Het oude Heidelberg heeft een barokke charme op zich met straatjes en schilderachtige huizen. Het verleden herleeft in de historische stadskern met zijn vele zijstraatjes met antiquariaten, maar ook trendy designerboetiekjes. De stad heeft een 1 kilometer lange voetgangerszonde. De studentenstad heeft een keur aan locaties te bieden, van originele studentenkroegen, nacht- jazz en muziekclubs, restaurants met een regionale keuken en top gastronomie. Vooral aan de Marktplatz, de Bezienswaardigheden in HeidelbergHeumarkt en aan de Hauptstrasse en de Untere Strasse zijn veel cafés en restaurants; het is er elke avond van de week gezellig. In het zomerseizoen is de Marktplatz één groot terras, zeker ook een van de bezienswaardigheden in Heidelberg. U zit er aan de voet van de Heiliggeistkirche waar keurvorst Ruprecht begraven ligt. Vlak bij de kerk staat het Haus Ritter uit 1592, een prachtig renaissancepand. Onlosmakelijk verbonden met het slot is natuurlijk ook het slotfestival in de zomer, een van de mooiste openluchttheaterfestivals in het zuiden van Duitsland, dat al in 1926 voor het eerst plaatsvond.

Geen reactie's

Geef een reactie