Carnaval in Duitsland - Duitslandinfoblog.nl
154
post-template-default,single,single-post,postid-154,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

Carnaval in Duitsland

Carnaval in Duitsland

18 jan Carnaval in Duitsland

Nog even en dan barst het feest weer los; Carnaval in Duitsland! Een van oorsprong katholiek feest dat ook wel Vastenavond (vooravond van het vasten) wordt genoemd. Het wordt in de dagen voorafgaand aan Aswoensdag gevierd. Volgens de traditie duurt het feest van zondag tot dinsdagavond, maar inmiddels start het feest op al op vrijdag en duurt tot dinsdagavond. Om middernacht vangt de vastentijd aan; de 40 dagen tot Pasen. Carnaval vieren in Nederland is leuk, maar eigenlijk zou je toch een keer op carnavalsmaandag naar een van de Duitse steden moeten gaan om Carnaval in Duitsland te beleven.

Oorsprong

Van oudsher is carnaval een eetfestijn.  De laatste mogelijkheid om zicht te buiten te gaan voor de vastentijd. Op vette dinsdag (voor de vasten) werd al het vet wat er in huis was opgemaakt, omdat het anders zou bederven. De vasten is ter herdenking van de 40 dagen die Jezus volgens het Nieuwe Testament in de woestijn vastte en tevens tot bezinning op de christelijke kernwaarden. De  Romeinen vierden ook al een soort van carnaval; zoals drink- en eetgelagen, een soort Prins, vermommingen en optochten door de straten.

Carnaval in DuitslandCarnaval in Duitsland

In verschillende delen van Duitsland, zoals bijvoorbeeld in het Rijnland wordt carnaval gevierd. Ook daar vindt men de typische verschijnselen zoals buutreders (redenaars die staan of zitten op of achter een biervat), zittingen, optochten, verklede mensen en bier. De optochten vinden meestal op Rosenmontag plaats.
Bekende carnavalssteden zijn Aken, Düsseldorf, Duisburg, Keulen, Krefeld en Mainz; kortom in de hele regio Nederrijn wordt het Carnavalsfeest gevierd. Münster heeft op Rosenmontag een grote optocht, waaraan ook wagens en groepen uit Twente deelnemen.
In Zuid-Duitsland waar het feest ook uitbundig wordt gevierd, bestaat een aantal specifieke carnavalstradities. Hier, met name in het Zwarte Woud en in de stad Neurenberg, zien we, evenals in het aangrenzende Zwitserland, o.a. met grote koebellen uitgeruste, duivelachtige figuren (“Scheller”). Deze figuren gaan mogelijk terug op oude, voorchristelijke vruchtbaarheidsriten. Traditioneel is de “Altweiberfassnacht”, op donderdag voor carnaval, waarbij de vrouwen uitbundig feestvieren, en als ze de kans daartoe krijgen, met een schaar de stropdas afknippen van mannen die er een dragen.
Carnaval in Duitsland blijft toch een andere belevenis dan in Nederland. Alleen al door de hoeveelheden snoep en cadeautjes die ze uit de praalwagens gooien naar het publiek. Heb jij ooit Carnaval op een bijzondere plek gevierd? Ik hoor graag je belevenissen!
Meer lezen over Carnaval vieren in Nederland? Lees de blog over Carnaval in Brabant.

1Reactie

Geef een reactie