Dom van Aken - Duitslandinfoblog.nl
15852
post-template-default,single,single-post,postid-15852,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

Dom van Aken

Dom van Aken

02 jun Dom van Aken

Na 30 jaar in de steigers te hebben gestaan, is de grote restauratie van de Dom van Aken bijna klaar. De kathedraal (1200 jaar oud), is in zijn geheel onderhanden genomen tot aan de muren, het dak, de ramen en het mozaïek toe. De totale kosten bedragen 37 miljoen euro. De restauratie van de Dom van Aken wordt uitbundig gevierd en van 3 tot 5 juni 2016 staat Aken in het teken van een Domfeest.

Historisch centrum Dom van Aken

De Dom van Aken is het centrale punt van het historisch centrum van Aken. Door de eeuwen heen heeft deze kathedraal bombardementen en vele branden doorstaan. De Dom van Aken is het eerste monument dat in 1978 op de Werelderfgoedlijst van de Unesco werd geplaatst.

Geschiedenis Dom van Aken

De Dom van Aken is een van de oudste kerken in Duitsland en ontstond uit de Paltskapel, de hofkapel van Karel de Grote en werd gebouwd aan het einde van de achtste eeuw. Het centrale achthoekige gedeelte, dat thans als het schip van de kerk fungeert, is tussen 796 en 804 gebouwd naar Byzantijnse voorbeelden en heeft een plafond dat met mozaïek gedecoreerd is. Door de aanbouw van het koor en de in de 15e – 18e eeuw aangebouwde kapellen ontstond de Dom. Karel de Grote ligt begraven in de Paltskapel. Na zijn dood heeft de kapel enkele eeuwen dienstgedaan als kroningsplaats voor de Duitse koningen.

Bedevaartsoort

Tijdens de Heiligdomsvaarten worden al meer dan 660 jaar de vier relikwieën, die sinds de tijd van Karel de Grote als schat in de Dom van Aken worden opgeborgen in de Mariaschrijn, aan het volk getoond. Pelgrims van over de hele wereld komen speciaal naar Aken voor de verering van de relikwieën. Sinds 1349 worden de relikwieën eens in de zeven jaar aan de gelovigen getoond en daarvoor worden ze voor een periode van zeven dagen uit de gouden Mariaschrijn in de Dom van Aken gehaald. Onder de relikwieën bevinden zich de lendendoek en windselen van Jezus, de mantel van de Maagd Maria en het doek waarin het hoofd van Johannes de Doper na zijn onthoofding was gewikkeld. Ook bevindt zich in de Dom van Aken religieuze kunst zoals de Karelsbuste (zilver, deels verguld en geëmailleerd, edelstenen, voor een deel antieke edelstenen en cameeën), rond 1350 alsmede het Lothariuskruis een processiekruis van rond 980. Tijdens belangrijke missen wordt dit kruis nog steeds gebruikt.  De laatste Heiligdomsvaart was in 2014.

Bezienswaardigheden

De Dom van Aken bezit vele bezienswaardigheden waaronder een kroonluchter dat een geschenk was van keizer Frederik Barbarosso.  Op het altaar staat de gouden Karelsschrijn met het gebeente van Karel de Grote. Op de eerste verdieping bevindt zich de marmeren troon van Karel de Grote waar meer dan dertig koningen en keizers gekroond zijn.  Jammer genoeg kan deze verdieping niet bezocht worden.

Opening

De Dom van Aken is iedere werkdag vanaf 11.00 uur zaterdag en zondag vanaf 12.30 uur te gratis bezichtigen. Twee ruimtes in de dom zijn wel gereserveerd voor het gebed. Men wordt verzocht hier geen foto’s te maken.  Wil je toch foto’s maken dan wordt een bijdrage gevraagd van 1 euro. Je krijgt dan een bandje om en je kunt zoveel foto’s maken als ze zelf wilt. Een boekje met informatie over de Dom kost 0,50 cent.

De stad Aken

Aken zelf is een aantrekkelijke bestemming dicht bij huis en daarom een populaire stad voor een weekendtrip. Het stadhuis van Aken stamt uit de achtste eeuw. Men kan het stadhuis bezichtigen. Je kunt een kaartje kopen in de centrale hal waarna je een route loop door de verschillende zalen. In de Altstad vindt u leuke kleine winkeltjes, boetiekjes en gezellige terrasjes. Het oudst restaurant van Aken is Im Knipp. Het ligt op ongeveer 5 minuten lopen van de Dom van Aken.

Om je alvast een impressie te geven de dom en de stad Aken, hierbij een filmpje.

Geen reactie's

Geef een reactie