Duitsland en correspondentie - Duitslandinfoblog.nl
15901
post-template-default,single,single-post,postid-15901,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

Duitsland en correspondentie

Duitsland en correspondentie

26 sep Duitsland en correspondentie

Gastblog over Duitsland en correspondentie door Frank de Munnik (Nederlander woonachtig in Duitsland)

In Nederland stuur je een zakelijke brief aan het bedrijf, met zo mogelijk een naam (t.a.v…) erbij en eventueel „persoonlijk“. Dan zal niemand anders dan die persoon de brief in principe openen. Hier in Duitsland niet. Het moet omgekeerd. Adresseer je de brief als eerste met de bedrijfsnaam mag ieder het openmaken. Alleen als u bijvoorbeeld schrijft ; Frau. C. Brucker, Mercedes Benz usw. komt de brief ongeopend op haar bureau. Wel handig om te weten als u enigszins vertrouwelijke informatie verstuurd.

Vermelden afzender

Duitsland en correspondentieWat men in Duitsland ook niet doet en wij in Nederland wel gewend zijn, is het vermelden van de afzender (meestal op de achterkant). Als je geluk hebt, staat in heel kleine lettertjes in het venster de verzender wel genoemd. Boven de naam van de geadresseerde, maar meestal niet. Officiële instanties doen dat meestal wel, omdat dat al op het briefpapier is gedrukt. Particulieren vrijwel nooit. Vaak krijg je brieven waarvan pas na opening blijkt wie die verstuurd heeft.

Duitsland en correspondentie

In Duitsland begint de eerste zin ook niet met een hoofdletter, maar gaat ervan uit dat die na de komma van de aanhef doorloopt. Plaatsnaam en datum staan ook anders. Nou ja, niks dat een goede Duitse secretaresse niet voor u kan doen. Een waardevolle investering dus.

Zeugnis Duitsland en correspondentie

Mocht u hier daadwerkelijk als werkgever optreden, bereidt u er dan op voor dat een sollicitatie meestal een heel dossier betreft. Alle opleidingen en Ausbildungen (stages) exact gedocumenteerd en met Zeugnis (getuigschrift). Dat laatste bent u als werkgever ook verplicht om ieder die het bedrijf verlaat mee te geven. Alles altijd positief geformuleerd, maar natuurlijk is daar een codering in ontstaan. Een voorbeeldje :

Note 1: …stets zur vollsten Zufriedenheit. ; we zullen hem echt missen.

Note 4: …zur Zufriedenheit. ; pff, blij dat ie weg is. En het kan nog erger.

Deze vond ik in dat kader wel leuk ; Sie zeigte eine erfrischende Art im Umgang mit Kollegen und Vorgesetzten. Heißt übersetzt: Sie ist frech und hat keine Manieren.

De moeite waard dat u eigen te maken. Via Google zijn talloze sites te vinden met alle formuleringen. Of natuurlijk die secretaresse.

Ausbildung

Nog even over Ausbildung. Iedereen die een beroepsopleiding volgt moet een jaar in het bedrijfsleven van zijn/haar richting meelopen. Erg aantrekkelijk voor werkgevers. Meestal wordt een schamele 200-300 euro per maand betaalt, terwijl de student gewoon volop meedraait en 40-urige werkweken maakt. In de hotels waar ik mee te maken heb, bestaat vaak de receptie voor driekwart uit Azubi’s, zoals ze worden genoemd.

 

Ook op van die kleine puntjes zoals Duitsland en correspondentie zijn de verschillen tussen Nederland en Duitsland dus groot te noemen.

Geen reactie's

Geef een reactie