05 jun Familie Krupp
Onlosmakelijk verbonden met Essen en het Ruhrgebied, is de naam Krupp. Alfred Krupp bouwde deze kleine familiezaak uit tot één van de grootste Duitse ondernemingen van de negentiende eeuw. Geen familie heeft zo haar sporen nagelaten in de Duitse geschiedenis als de Krupps. Voor velen is bekend dat de firma Krupp wapens leverde. In de stad Essen zijn niet alleen de sporen van de firma, maar ook die van de familie Krupp te vinden. Een familie die er geleefd en geleden heeft.
Geschiedenis Krupp
In 1811 stichtte Friedrich Krupp met enkele anderen in Essen een kleine werkplaats voor het gieten van staal. Alfred Krupp werd in 1812 in Essen geboren. Op 14-jarige leeftijd ging hij werken in de gieterij van zijn vader. Vanwege de goede verstandhouding met zijn vader, zijn het de werknemers die bij het overlijden van zijn vader, Alfred bijstaan om de fabriek draaiende te houden. Alfred probeert te voet of te paard aan zijn klanten zijn gereedschap dat bestaat uit beitels en vijlen, te slijten. Als hij niet op pad is werkt hij net als het personeel aan de ovens, hamerwerk, draai en schaafbank of tegelpers ijzer te smelten. Het zijn geen gemakkelijke tijden en overleven is het motto.
Economische ontwikkeling
Door zijn uitstekende buitenlandse contacten verbeterde Alfred Krupp de door het bedrijf gebruikte technieken. Het bedrijf groeit hard en dankzij de vele eigen vindingen en handig gebruik makend van de economische mogelijkheden kon de onderneming van Alfred Krupp groeien. Alfred zorgt goed voor zijn werknemers middels goede woningen en voorzieningen. Alfred Krupp sterft op 14 juli 1887 en het bedrijf wordt overgenomen door zijn zoon Friedrich Albert Krupp. Friedrich, die plotseling kwam te overlijden, had bepaald dat bij zijn overlijden firma Krupp omgezet moest worden naar en naamloze vennootschap, hetgeen in 1903 dan ook doorgevoerd werd.
Tweede Wereldoorlog
Tijdens de tweede wereld speelde staalreus Krupp geen mooie rol. Het bedrijf gold in het Derde Rijk als een beslissende wegbereider voor het Hitler-regime. Al in 1934 brengt Hitler een bezoek aan Krupp in Essen. Bekend is dat Krupp eerst als tegenstander bekend stond, maar later erg gewillig voldeed aan de bewapeningsleveranties voor de Nationaal Socialisten van Hitler. De Duitse industriëlen, waaronder Krupp, voerden het uitgebreide bewapeningsprogramma van minister Albert Speer uit. Krupp deinsde er niet voor terug om een joodse zakenpartner te laten afvoeren naar concentratiekamp Auschwitz. In de oorlogsjaren werkten er 69.898 dwangarbeiders, 4.978 gevangenen uit concentratiekampen en 23.076 krijgsgevangenen in de 81 fabrieken van de staalreus. Tijdens de Neurenbergse processen werd Krupp veroordeeld voor slavenarbeid en plundering. Als goedmakertje betaalde Krupp aan de nabestaanden van zijn slachtoffers een schadevergoeding.
Huis van de familie Krupp
Het kasteel van de familie Krupp in Essen heet Villa Hügel is tegenwoordig méér dan een gezinswoning en staat symbool voor de Duitse industrialisatie. Keizer Wilhelm II en later Adolf Hitler kwamen er geregeld. Na de oorlog is het vermogen van Krupp in beslag genomen, omdat de dynastie met de nazi’s had geheuld en honderdduizenden dwangarbeiders te werk had gesteld. De villa De villa heeft 269 kamers en liefst 150 hectare park in Engelse tuinarchitectuur. U kunt rondwandelen in de privé-vertrekken van de hoofdgebouw en beeld krijgen van de geschiedenis van de familie. Ook herbergt het gebouw een internationaal befaamde kunsttentoonstelling.
Geen reactie's