Georg Hedel - Duitslandinfoblog.nl
Georg Hedel
Georg Hedel
16339
post-template-default,single,single-post,postid-16339,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

Georg Hedel

11 sep Georg Hedel

Georg Wilhelm Friedrich Hegel is een van de belangrijkste denkers van het 19e-eeuwse Duitse idealisme. IN het idealisme staat de gedachte centraal dat niet de materie de grond van de werkelijkheid is, maar ideeën. Door Hegel afwisselend het Absolute, de Geest of de Rede genoemd. De filosofie van Georg Hegel leert ons niet over het diepste wezen van het bestaan, maar wel hoe we op een vruchtbare manier moeten denken.
JEUGD VAN GEORG HEGEL
Georg Wilhelm Friedrich Hegel, Wilhelm zoals zijn ouders hem noemden, groeide op als oudste in een gezin van drie kinderen. Hij bezocht het gymnasium in Stuttgart en studeerde van 1788 tot 1793 filosofie en theologie in Tübingen. Tijdens zijn studie deelde hij zijn kamer met Friedrich Hölderlin en Friedrich von Schelling, beiden filosofisch gelijkgestemden. In september 1790 ontving hij zijn filosofische graad en drie jaar later zijn theologische licentie. Na zijn afstuderen wordt hij huisleraar in Bern. Veel geld verdiende hij hier niet mee maar het voordeel was wel dat hij een bibliotheek ter beschikking had. 4 Jaar later vertrekt hij naar Frankfurt om weer als huisleraar aan de slag te gaan. Zijn vader overlijdt in 1799 en dit erfdeel stelt hem in staat een aantal jaren financieel onafhankelijk te zijn. In 1800 vertrekt hij naar Jena. Op voordracht van zijn vriend Goethe, wordt Hegel in 1805 tot buitengewoon hoogleraar filosofie in Jena benoemd. In 1811 trouwt hij Marie Helena Susanna von Tucher met wie hij twee zoons krijgt.
LOOPBAAN
De eerste publicatie van Georg Hegel komt in 1801 toen hij zich als privé docent in Jena vestigde om er een universitaire loopbaan te gaan volgen. Samen met Von Schelling geeft hij in 1805 het Kritisches Journal für Philosophie uit. Hij gebruikt deze werken ook tijdens zijn colleges. In 1807 verschijnt zijn magnus opus: Fenomenologie van de geest. In verband met de slag om Jena had hij de stad al verlaten vóór de publicatie ervan. Hij gaat aan de slag in Bamberg als redacteur van de Bamberger Zeitung. Vanaf 1808 was hij rector van het gymnasium in Neurenberg. Zijn voornaamste taak bestond uit het filosofieonderwijs. Hier trouwt hij met de twintig jaar jongere Marie von Tucher met wie hij drie kinderen krijgt. Ook nam hij zijn in Jena geboren onwettige zoon in zijn gezin op.
BEKEND FILOSOOF
Het eerste deel van de Wissenschaft der Logik verschijnt in 1812, in 1813 het tweede en in 1816 het derde deel. Hij is inmiddels een bekend filosoof geworden als Hedel in 1918 hoogleraar wordt in Heidelberg. Twee jaar later wordt hij hoogleraar in Berlijn. In 1821 verscheen zijn tweede grote werk, Hoofdlijnen van de rechtsfilosofie. Hedel overlijdt in 1931 aan de gevolgen van een choleraepidemie.
Geen reactie's

Geef een reactie