Hoe maak je een Berliner? - Duitslandinfoblog.nl
294
post-template-default,single,single-post,postid-294,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

Hoe maak je een Berliner?

11 apr Hoe maak je een Berliner?

In een eerdere blog over lekkernijen uit de Duitse keuken heb ik het eerder al gehad over de Berliner. Maar hoe maak je een Berliner? Het is een zoete lekkernij, die wij een ‘Berliner Bol’ noemen. In Berlijn wordt deze lekkernij Pfannkuchen genoemd. Wist je dat deze snack zijn oorsprong kent de 16e eeuw? Letterlijk een eeuwenoud recept dus. De bollen worden traditioneel tijdens het begin van carnaval en met de jaarwisseling gegeten.

Hoe maak je een Berliner?

Ingrediënten (ongeveer 20 stuks)

  • 300 gram bloem
  • snufje zout
  • 12 gram droge gist
  • 50 ml lauwe melk
  • 50 gram suiker
  • 65 gram boter
  • 3 eieren
  • 2 eiwitten
  • jam naar keuze (ik gebruik meestal aardbeienjam) of pudding
  • olie om te frituren
  • suiker en kaneel (voor de garnering)

Hulpmiddelen

  • zeef
  • kom
  • deegroller
  • frituurpan

Voorbereiding

Zeef de bloem in een kom en doe het snufje zout er bij. Los de gist op in de melk en roer er een eetlepel suiker door. Laat even staan. Zo gauw je belletjes ziet, kan je het toevoegen aan de bloem. Smelt de boter en voeg dit ook toe. Roer de suiker erdoorheen en een voor een de eieren. Mix tot er een dik, deegachtig beslag ontstaat en laat dit afgedekt 1 uur rijzen!

Bereidingswijze

Bestuif het aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot een plak van 1cm dik. Steek hier rondjes uit van ongeveer 8cm. Bestrijk de randen met losgeklopt eiwit. Druk in de helft van de rondjes een kuiltje en vul die rondjes met een beetje jam. Doe de andere deeghelften erbovenop en druk de randen goed tegen elkaar aan. Dek ze af, met bijvoorbeeld een theedoek en laat een half uur rijzen. Verhit de olie tot 160 graden en bak de bollen in ongeveer 10 minuten gaar. Wel af en toe omdraaien. Laat uitlekken op keukenpapier.  Hoe maak je een Berliner?

Serveertips

Als de Berliner iets is afgekoeld kun je deze vullen met jam, marmelade of pudding. Net wat je zelf lekker vindt. Daarna komt er nog poedersuiker, kaneel of geglazuurde suiker overheen en dan is de Berlijnse bol klaar.

Nu weet je dus het antwoord op de vraag ‘Hoe maak je een Berliner’? Het is niet moeilijk, maar neem er wel even de tijd voor in verband met het rijzen. Heb jij nog een variant recept op deze lekkere snack? Stuur deze aan mij en dan ga ik het zeer zeker uitproberen.

 

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie