Incasso in Duitsland - Duitslandinfoblog.nl
15862
post-template-default,single,single-post,postid-15862,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

Incasso in Duitsland

Incasso in Duitsland

08 aug Incasso in Duitsland

Hoewel de Duitsers bekend staan als pünktlich, betaalt zo’n 25 procent van de Duitse bedrijven hun rekeningen niet op tijd. Als u zaken doet met Duitsland is het belangrijk om te weten hoe incasso in Duitsland werkt en waar u rekening mee moet houden als u zaken doet met Duitse bedrijven.

Incasso in Duitsland in drie stappen

Hoe gaat u te werk als uw Duitse debiteuren uw facturen niet of veel te laat betalen? Belangrijk is te weten dat er tussen de Duitse en de Nederlandse wetgeving een elementair verschil in juridische incassoprocedures bestaat. De Nederlandse wet focust zich op bescherming van crediteuren. In het Duitse rechtsstelsel ligt de prioriteit bij de bescherming van debiteuren. Door dit essentiële verschil is het zaak om er bij Duitse debiteuren bovenop te zitten. Ga dus proactief te werk en volg de volgende stappen:

Stap 1: Verstuur een aanmaning Incasso in Duitsland

Als de afgesproken betalingstermijn overschreden is, is het raadzaam om bij Duitse debiteuren direct actie te ondernemen. Start met het versturen van een aanmaning. Het is van essentieel belang dat u de betalingstermijn vermeldt in uw aanmaning. Doet u dat niet, dan betaalt een Duitse debiteur meestal ook niet. Zet ook duidelijk uiteen waarvoor de vordering staat. En vergeet niet om te vermelden dat uw Duitse debiteur de extra kosten moet betalen als u de vordering uit handen geeft.

Stap 2: Draag uw openstaande vordering over

Blijft uw Duitse debiteur in gebreke, nadat u een aanmaning verstuurd heeft? Draag uw openstaande vordering dan over aan een incassospecialist met kennis van de Duitse markt. Het is voor een succesvol resultaat belangrijk dat zij de taal van uw debiteur spreken, de cultuur en betalingsgewoontes van het land kennen en vanzelfsprekend op de hoogte van de lokale wet- en regelgeving zijn. Bepaal vooraf de tarieven voor de incassodienst(en) en spreek af dat het incassobureau de regie voert, de voortgang bewaakt en het aanspreekpunt blijft voor uw incasso in Duitsland. Reageert uw debiteur niet op onze schriftelijke of telefonische sommaties? Start dan een juridische procedure.

Stap 3: Start een Mahnprocedure

Met een snelle, eenvoudige Mahnprocedure kunt u procederen tegen Duitse debiteuren die na het buitengerechtelijke traject nog steeds niet overgaan tot betaling. Met deze procedure komt u na plusminus 2 maanden in het bezit van een zogenoemde executoriale titel. In Duitsland is die verplicht als een deurwaarder beslag gaat leggen of uiteindelijk een openbare verkoop start. Biedt uw Duitse debiteur verhaal, dan kunt u de kosten op hem verhalen. Betaalt hij het vonnis niet vrijwillig? Dan worden automatisch executiemaatregelen genomen. Voert uw debiteur verweer in het Mahnverfahren? In dat geval is een gewone bodemprocedure een logische vervolgstap.

 

Hopelijk hebben wij u zo een beetje kunnen helpen met incasso in Duitsland. Heeft u nog tips? Wij vullen deze blog graag aan met nuttige informatie!

Geen reactie's

Geef een reactie