Koude oorlog en gevolgen voor Duitsland - Duitslandinfoblog.nl
337
post-template-default,single,single-post,postid-337,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

Koude oorlog en gevolgen voor Duitsland

Koude oorlog en de gevolgen voor Duitsland

18 jul Koude oorlog en gevolgen voor Duitsland

In de vorige blog heb ik geschreven over de Berlijnse luchtbrug. Deze blog over de koude oorlog en gevolgen voor Duitsland volgt op die blog.

Samenwerking

De Tweede Wereldoorlog bracht de kapitalistische laden zoals Amerika, Engeland en Frankrijk samen te werken met het communistische Rusland bij het bestrijden van het Duitse Nazi regime. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, waarbij de Amerikanen vanuit o.a. Nederland en Duitsland binnentrokken en de Russen vanuit Polen eindige de oorlog met de inname van Berlijn. Duitsland werd vervolgens opgedeeld in vier zones bestuurd door de vier mogendheden die mee hadden gevochten in de Tweede Wereldoorlog: Amerika, Rusland, Frankrijk en Engeland. Ook Berlijn werd in vier zones opgedeeld.

Periode van herstel

Na de oorlog herstelde de kapitalistische landen het lokale bestuur en investeerde men in de economie. Men zag sterk en verenigd Duitsland als enige manier om de economie in Europa weer aan de gang te krijgen. In het door Rusland bestuurde gedeelte werd een communistisch regime opgezet.

Koude oorlog en gevolgen voor Duitsland

Wanneer de koude oorlog precies begon is lastig te zeggen. Een belangrijke trigger voor de koude oorlog kan zijn geweest de invoering van een nieuwe munteenheid zonder dit te overleggen met de Russen. In ieder geval heeft de koude oorlog en de gevolgen voor Duitsland veel impact gehad.Koude oorlog en gevolgen voor Duitsland

  • Een eerste gevolg van de koude oorlog voor Duitsland was het hermetisch afsluiten van Berlijn door de Russen. Een jaar lang werd er geen verkeer toegestaan naar en van Berlijn door de Russen.
  • De kloof tussen het westen en oosten wordt als gevolg van de totaal verschillende politieke opvattingen tussen Amerika en Rusland almaar groter. Al kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog waren maatregelen genomen om de grenzen tussen West en Oost aan te geven. Nu echter steeds meer mensen vanuit Oost naar het Westen vluchten besluiten de Russen definitief de grens te sluiten doormiddel van een muur, de Berlijnse muur. In de nacht van 12 en 13 augustus wordt begonnen met de bouw.
  • Een verder gevolg van de Berlijnse muur is de zogeheten Ijzeren Muur. De Ijzeren muur was een die een fysieke scheiding aanlegt tussen het Westen en het Oosten.
  • Pas nadat de muur in 1989 viel konden families die door de muur gescheiden van elkaar waren weer bij elkaar komen.

Weet jij ook nog iets toe te voegen over de koude oorlog en gevolgen voor Duitsland, laat het ons weten. Wie weet kunnen we deze blog aanvullen.

 

Geen reactie's

Geef een reactie