Nationaal Park Jasmund - Duitslandinfoblog.nl
Blog over National Park Jasmund
National Park Jasmund
16342
post-template-default,single,single-post,postid-16342,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

Nationaal Park Jasmund

02 nov Nationaal Park Jasmund

Het Nationaal Park Jasmund is een nationaal park op het Duitse schiereiland Jasmund. Het nationaal park is met zo’n 3003 ha het kleinste Nationaal Park van Duitsland. Het park bevindt zich in de oostelijke deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Het grote beukenwoud dat is nationaal beschermd. In juni 2011 is het opgenomen op de lijst van Werelderfgoed van de UNESCO als onderdeel van het grotere geheel van oude beukenbossen van Duitsland.

KRIJTROTSEN VAN NATIONAAL PARK JASMUND

Er zijn in Europa vijf locaties waar krijtrotsen te vinden zijn. Dat is o.a. Engeland, Frankrijk en in het Jasmund Nationaal Park. De door het krijt wit opgelichte rotsen zijn een populaire bezienswaardigheid. De rotsen stijgen vanaf zeeniveau van 20 tot ongeveer 100 meter boven zeeniveau omhoog. Het prachtig blauwe water en de groene beukenbossen zorgen voor een fantastisch contrast.

GESCHIEDENIS

Het gebied van het Nationaal Park Jasmund werd gedurende de laatste ijstijd door gletsjers overdekt. Zij stuwden het in de ondergrond liggende krijt en andere, uit oudere ijstijden stammende, lagen tot stuwwallen op. Het gebied van het huidige schiereiland Jasmund is sinds de Middensteentijd bewoond door mensen.

EROSIE

Doordat de rotsen in het voor- en najaar blootgesteld zijn aan stormen zijn de rotsen onderhevig aan erosie. De krijtrotsen kalven dus jaarlijks af. Een foto van de krijtrotsen van afgelopen jaar kan er dus anders uitzien dan een foto van 10 jaar geleden. Hierdoor verschuift de kustlijn van National Park Jasmund langzaam maar zeker verder landinwaarts. Het verhindert ook dat planten zich heer en meester maken van de krijtrotsen.
Uit de vondst van grote hoeveelheden fossielen aan de voet van de verschillende rotsen blijkt dat de erosie de afgelopen tijd intenser is geworden. In 2005 brak de krijtrots Wissower Klinken af. Ongeveer 50.000 kubieke meter krijtrots stortte in zee. Nu zijn alleen de stompen nog te zien.

KÖNINGSSTUHL

Het hoogtepunt van de krijtrotsen in het Jasmund Nationaal Park is de Königsstuhl.  Dit is het hoogste punt aan de kustlijn, 118 meter hoog. Over de herkomst van de naam ‘koningsstoel’ doen diverse verhalen de ronde. Het bekendste verhaal gaat als volgt. Vroeger werd door de bevolking tijdens een wedstrijd de koning van Rügen gekozen. Elke man met koninklijke ambities kon zich met andere troonpretendenten meten. Diegene die vanuit de wilde zee in staat was de steile 118 meter hoge rots te beklimmen, zou koning worden. Dit bleek niet zonder risico. Onderweg stortten regelmatig klimmers terug in zee. Uiteindelijk zou de gelukkige zitten op de stoel van de koning en hierdoor als koning gekroond worden.

WANDELEN OF FIETSEN DOOR HET JASMUND NATIONAAL PARK

Voor de actieve vakantieganger zijn er vele mogelijkheden om het landschap van National Park Jasmund te verkennen. Zowel voor wandelaars en fietsers zijn de faciliteiten zeer goed. De bekendste wandelroute is de ‘Wanderroute Nationalpark Jasmund’. Deze wandelroute is 8,5 kilometer lang en leidt u langs de imposante steile kust. Onderweg ziet u witte krijtrotsen, groene beukenbossen en de blauw glinsterende zee. De wandeling is af te raden wanneer het regent, omdat de modder, klei en de combinatie met de kalkstenen voor glibberige situaties kan leiden. Voor de fietsers zijn er twee mooie fietsroutes. De ene is de fietsroute van Hamburg-Rügen en de Oostzeekust-fietsroute.

BOOTTOCHT

Geen zin in een lichamelijke inspanning? Neem dan een boottocht. De krijtrotsen zijn vanaf het water in vol ornaat te zien. Er zijn verschillende rederijen die meerdere keren per dag een boottocht aanbieden. De boottocht vanuit de bedrijvige haven Sassnitz, net buiten het Nationaal Park, duurt ongeveer anderhalf uur. Hierbij wordt u ook de gelegenheid geboden om het park op dezelfde dag te bezoeken. Maak de boottocht naar de krijtrotsen bij voorkeur vóór de middag omdat dan de zon nog oostelijk genoeg staat om op de rotsen te schijnen. Later in de middag komen ze in de schaduw te staan en is de witte kleur minder intens.
Ontbreekt er iets in onze blog over National Park Jasmund, laat het ons weten en we passen het aan.
Geen reactie's

Geef een reactie