Pasen in Duitsland - Duitslandinfoblog.nl
231
post-template-default,single,single-post,postid-231,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

Pasen in Duitsland

Pasen in Duitsland

14 mrt Pasen in Duitsland

Pasen in Duitsland; Net als in Nederland, vieren de Duitsers twee dagen lang Pasen: eerste paasdag en tweede paasdag. Daarnaast is ook Goede Vrijdag in Duitsland een officiële feestdag. Houd er rekening mee dat de meeste Duitsers vrij zijn en de winkels tijdens de feestdagen dan ook gesloten zijn. Wel worden er in de weekenden voorafgaand aan Pasen verschillende paasmarkten (Ostermärkte) georganiseerd. Zoals bij elk feest houden de Duitsers met Pasen hun tradities & gebruiken in ere. Zij beschilderen bijvoorbeeld eieren, bouwen nesten en eten paashazen.

Paassymbolen

Bij elk paasfeest horen bontgekleurde paaseieren. Het ei is in Duitsland een van de belangrijkste paassymbolen – het staat voor opstanding en leven. Kippeneieren worden aan takken gehangen. Eerst wordt de eidooier eruit geblazen, daarna worden ze in bonte kleuren geschilderd. Gekookte eieren worden ook gekleurd en daarna opgegeten. De Duitsers houden echter het meeste van chocolade-eieren in diverse vormen en met verschillende vullingen.

Paaseieren zoeken Pasen in Duitsland

De paashaas verstopt de paaseieren. Deze traditie is te herleiden tot 1678; toen een medisch professor uit Heidelberg hierover iets op papier heeft gezet. De haas legt de eieren in een nest of ergens anders in de tuin of in huis. Vooral kinderen vinden het ontzettend leuk om de verstopte eieren te vinden (Ostereiersuche). Het zoeken van de eieren gebeurt in vele steden en dorpen ook in het openbaar.

Pasen in Duitsland; het symbool licht Pasen in Duitsland

Net als de eieren en de hazen is ook het licht een symbool van het leven en de opstanding. Een paasvuur is een van dé Duitse Paastradities. Vroeger verzamelde iedereen oud hout en werd er in iedere wijk een paasvuur gestookt. Tegenwoordig gaat het er in de grote steden veel georganiseerder aan toe. In tuinen, parken en oude bierbrouwerijen worden paasvuren georganiseerd. Een gezellige aangelegenheid die veel omwonenden samenbrengt. Leuk om als buitenstaander eens mee te maken! Dit jaar worden op paaszaterdag (26 maart 2016) bijna overal in Duitsland paaskaarsen en -vuren aangestoken. Daarmee worden ook de boze wintergeesten verdreven en het voorjaar begroet. De vreugdevuren zijn een enorm spektakel, waarbij velen komen kijken.  

Paasmarkten Pasen in Duitsland

In de periode voor Pasen zijn er vele paasmarkten te bezoeken in Duitsland. Zo luidt de Middeleeuwse stad Cochem aan de Moezel in het weekend van 12 en 13 maart de lente 2016 in. Dit gebeurt met een paasmarkt op de Endertplatz en Carlfritz-Nicolay-Platz. Alles wat je maar kan bedenken rond Pasen kan je er vinden op de verschillende marktstandjes. Paaseieren en andere lekkernijen, ambachtelijk gemaakte kunstwerkjes, paasbloemen, … Ook aan de kinderen is gedacht want zij kunnen zich laten schminken om zich voor te bereiden op de komst van de paashaas. Voor de ouderen moet een grote autoshow met de nieuwste modellen mee als publiekstrekker dienen en alle winkels zullen die zondag ook open zijn. Dit is maar een voorbeeld van de vele paasmarkten in Duitsland.

 

Heb jij ook nog een tip of een verhaal over Pasen in Duitsland? Ik ben benieuwd naar jouw reactie.

Geen reactie's

Geef een reactie