Rijksdaggebouw in Berlijn bezoeken - Duitslandinfoblog.nl
241
post-template-default,single,single-post,postid-241,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

Rijksdaggebouw in Berlijn bezoeken

Rijksdaggebouw in Berlijn bezoeken

04 apr Rijksdaggebouw in Berlijn bezoeken

Een paar maanden geleden zijn we met een excursiereis vijf dagen naar Berlijn geweest. De stad is een bezoek meer dan de moeite waard. De meeste indruk van dit bezoek heeft toch het Rijksdaggebouw gemaakt. Waarom het Rijksdaggebouw in Berlijn bezoeken?

Bouw Rijksdaggebouw in BerlijnRijksdaggebouw in Berlijn

Hier zetelt de Duitse Bundestag sinds 1999.  Het Rijksdaggebouw is een prachtig gebouw qua architectuur, maar ook het uitzicht vanuit de koepel is overweldigend. Vanaf het dak van het gebouw kan men door deze koepel de vloer van de hoofdetage en daarmee ook het vergaderende parlement zien. Het Rijksdagsgebouw staat aan het Platz der Republik en is gebouwd door Paul Wallot. De bouw ervan begon in 1884 en heeft 10 jaar geduurd. De opening werd verricht in aanwezigheid van keizer Wilhelm II. Omdat het parlement steeds meer invloed kreeg, verscheen pas in 1916 de inscriptie “Dem Deutsche Volke” boven de hoofdingang. Tot 1918 zetelde hier de Reichstag van het Duitse keizerrijk.

Verwoesting gebouw

Het gebouw heeft heel wat meegemaakt. In 1933 brak er brand uit in het Rijksdaggebouw. De plenaire zaal brandde geheel uit. De brand werd aangesticht door de Nederlandse communist Marinus van der Lubbe. Hij werd als dader opgepakt, vervolgd en geëxecuteerd. Er wordt echter getwijfeld of hij de brand wel heeft gesticht en zo ja, of hij hierbij hulp heeft gehad. Hitler greep de brand aan om de communisten in een kwaad daglicht te stellen en de macht over te nemen. Veel parlementsleden die hij als tegenstanders zag, werden gearresteerd.

Tijdens de oorlog is er door de Duitsers en Russen zwaar gevochten om het Rijksdaggebouw in Berlijn. Het gebouw werd door beide partijen als symbool over de macht van Duitsland gezien. Het hijsen van de Sovjetvlag was hiervan een voorbeeld. Een deel van de Russische graffiti en kogelgaten uit 1945 is achter plexiglas bewaard gebleven.

De kraamafdeling van het nabijgelegen ziekenhuis, Charité, werd in de loop van de oorlog naar het Rijksdaggebouw overgebracht. Dit resulteerde in de geboorte van honderden Berlijners in de Rijksdag. Tot op heden is op menig Berlijnse geboorteakte “Berlin-Reichstagsgebäude” vermeld.

Koude oorlog

Rijksdaggebouw in Berlijn bezoekenTijdens de Koude Oorlog werd het gebouw hersteld. Maar het Rijksdaggebouw in Berlijn was allang niet meer het statige symbool voor Duitsland. Het gebouw staat op een paar meter afstand van de Berlijnse Muur en stond symbool voor een verdeeld land en een verdeelde hoofdstad. Daarom werd in 1971 besloten het gebouw niet meer voor politieke doeleinden te gebruiken, maar werd het een Duits Historisch Instituut. Het parlement verhuisde naar Bonn. In oktober 1990 werden Oost- en West-Duitsland herenigd en enkele jaren later werd het parlement van het Verenigde Duitsland weer overgebracht van Bonn naar Berlijn.

Rijksdaggebouw in Berlijn bezoeken

Wil je het Rijksdaggebouw in Berlijn bezoeken, dan moet je je hiervoor online aanmelden. Na aanmelding kunnen bezoekers de koepel en het dakterras van de Rijksdag bezoeken. Het is aanbevolen om twee dagen vooraf te reserveren. Het aanmeldingsformulier vind je op www.bundestag.de. Ook spontane bezoekers kunnen de koepel bezichtigen. In de nieuwe externe afdeling van de bezoekersdienst (Serviceaußenstelle des Besucherdienstes) aan de zuidkant van de Scheidemannstraße kun je je direct aanmelden voor een bezoek aan de koepel. Wanneer er plaatsen vrij zijn, kun je je tot twee uur vóór het bezoek aanmelden. Ook is het mogelijk om voor de volgende twee dagen een reservering te maken.

Geen reactie's

Geef een reactie