Slot Linderhof - Duitslandinfoblog.nl
Slot Linderhof
16357
post-template-default,single,single-post,postid-16357,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

Slot Linderhof

18 dec Slot Linderhof

In het Duitse plaatsje Oberammergau in de deelstaat Beieren ligt kasteel Linderhof. Slot Linderhof is een van de mooiste kastelen van Duitsland. Gebouwd in opdracht van Koning Lodewijk is het onderdeel van in totaal 3 kastelen. Slot Linderhof ligt 948 meter boven de zeespiegel. Het slot is gebouwd in rococostijl en is een eerbetoon aan de Bourbons van Frankrijk. Het is helaas het enige kasteel waarin Koning Lodewijk II ook daadwerkelijk heeft gewoond. De andere twee kastelen zijn na zijn dood pas gereed gekomen.

BUITENVERBLIJF
Slot Linderhof was ooit het koninklijk (der Köningshäuschen) jachtverblijf van Maximiliaan II, de vader van Lodewijk II. In 1867 bezocht Lodewijk II het kasteel van Versailles en besloot hij slot Linderhof te verbouwen tot een Koninklijke Villa. In 1869 begon de verbouwing van dit koningshuisje. Onder leiding van Georg Dollman werd het slot tussen 1870 en 1872 verbouwd en uitgebreid met een voorportaal en een trappenhuis. Ook werd er een spiegelzaal en een gobelinkamer gebouwd. Het gebouw had, evenals het originele gebouw, een houten constructie. In 1874 werd de houten buitenkant ontmanteld en geheel vervangen door steen.

INTERIEUR
Slot Linderhof dat in 1878 werd voltooid, is het enige kasteel waarvan koning Lodewijk II de voltooiing beleefde en dat hij vaker bewoonde. Het betrekkelijk kleine slot is symmetrisch ingedeeld en geheel ingericht in rococostijl. Het slot straalt pracht en praal uit door middel van blinkend goud, schilderijen, kristallen kroonluchters en wandtapijten. De spiegelzaal stamt uit 1874. De eerste verdieping is een eerbetoon aan de levensstijl van de Franse heersers. De slaapkamer van Lodewijk II is gebouwd in 1871. Het is de grootste kamer en vormt het middelpunt van het slot. De slaapkamer is overvloedig ingericht met standbeelden, ornamenten, goud, marmer en schilderijen. In de Vestibule staat een standbeeld van Lodewijk XIV, de zonnekoning. Het plafond, versierd met een gouden zon, verwijst hiernaar. Het beeld is een kopie van het beeld dat op Place Vendôme staat in Parijs. Verder kunt u nog de Adiëntiekamer (bedoeld als troonzaal), de Eetkamer en de Gobelin kamer bezoeken. Deze laatste staat volledig in het teken van de Griekse mythologie.

TUIN
Rondom het kasteel liggen de prachtig aangelegde landschapstuinen met waterpartijen. Er zijn op de Italiaanse renaissancestijl georiënteerde terrassen- en cascaden complexen aangelegd. De tuin rondom het kasteel is een lust voor het oog en elk halfuur gaat de grote fontein voor 10 minuten aan. Dat alleen al is een prachtig schouwspel. Tot de bezienswaardigheden in de tuin behoren de St. Annakapel, de Moorse kiosk met de pauwentroon, het Marokkaanse paviljoen, de hut van Hunding en het kluizenaarsonderkomen van Gurnemanz. In de nagemaakte Venus druipsteengrot ligt een meertje met een bootje in de vorm van een Venusschelp. De toegangsdeur is een namaak rots. Vanaf de Venustempel heeft u een prachtig overzicht op het kasteel en zijn omgeving. Het kasteel en de tuinen zijn zeer goed onderhouden en een bezoek meer dan waard.

Bezoek Slot Linderhof
Het slot en bijbehorende park zijn het gehele jaar te bezichtigen maar in de winter maanden is het park gesloten. Ter gelegenheid van de verjaardag van Lodewijk II wordt ieder jaar op 24 augustus in het nabijgelegen Oberammergau het koning-Lodewijk-vuur ontstoken.

Geen reactie's

Geef een reactie