Sociale verschillen - Duitslandinfoblog.nl
15878
post-template-default,single,single-post,postid-15878,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

Sociale verschillen

Sociale verschillen

01 aug Sociale verschillen

Gastblog over sociale verschillen door Frank de Munnik (Nederlander woonachtig in Duitsland)

Verjaardag

In Nederland zijn we gewend elkaar met een verjaardag te feliciteren. Nou vond ik het ook weleens een beetje overdreven om de hele kamer daarvoor rond te gaan als je wat aan de late kant aankwam, maar goed, zo ben je opgevoed. Hier in Duitsland niet! De zoon van mijn Lebensgefährtin was jarig en toen wij ´s morgens opstonden, feliciteerde ik allereerst haar daarmee. Complete verbazing. Waarom feliciteer je mij, hij is toch jarig. Ja, ok, dat doe ik vanmiddag als we op bezoek gaan, maar jij bent toch zijn moeder…? Kortom, dat doet men hier dus niet. Een voorbeeld van de sociale verschillen tussen Nederland en Duitsland. En voor de duidelijkheid, niet zo erg, dat scheelt weer al die mensen die koffie en taart neer moeten zetten om een hand te geven.

Bezoek

Sociale verschillen

Dit zul je in Duitsland dus niet snel zien…

Ik heb al eens iets over de Kehrwoche verteld. Schoonmaken en dat ook tonen is hier errug belangrijk. De broer van mijn Lebensgefährtin zou op zaterdagmiddag een uurtje bij ons langs komen. Op donderdagmorgen begon mijn Lebensgefährtin al zenuwachtig te worden. Je moet je bureau opruimen. Hè, waarom? Liggen alleen wat papieren van mijn werk. Nee, dat ziet er niet uit. Ik realiseerde me toen nog niet dat dat pas het begin was.

Tot vrijdagavond werd er gepoetst. De badkamer kon je alleen nog met zonnebril betreden zo weerspiegelde het licht in blinkende tegels. Van de keukenvloer kon je eten als het ware. Op zaterdagmorgen vond er nog een complete controle plaats. Het was mooi weer. Broer met echtgenote kwam en liep meteen naar de tuin. Anderhalf uur later liepen ze weer naar hun auto. Ze hebben het hele huis van binnen niet gezien. Maar het idee dat…

Sociale verschillen

Ik ga ervan uit; mensen bezoeken me omdat ze het leuk vinden mij te zien en niet om te checken of ik het stof wel van de plinten heb geveegd. Hier niet. Wij huren onze woning. Als wij een paar dagen op vakantie gaan sluit Lebensgefährtin altijd de deur van de hal naar het binnenhuis af. Ja, zegt ze, je weet maar nooit, de verhuurster heeft een sleutel van de buitendeur en zou zomaar kunnen komen controleren of ons huis wel op orde is.

En zulke dingen gebeuren echt. Ik sprak iemand, die daarom wel verhuisd is, die vertelde dat hij een keer een vuilniszak op zijn balkon had gezet om de volgende dag in de container te gooien. Maar toen had zijn buurvrouw, met gevaar voor eigen leven over haar balkon hangend het al ontdekt en de huismeester gewaarschuwd. Een vuilniszak op het balkon mocht niet volgens de huisregels!

Diner

We hadden de kinderen van mijn Lebensgefährtin met hun partners uitgenodigd voor een diner. Nou, zei ik, vraag ze dan tussen 4 en 5, drinken we wat en ga ik rustig koken (ik ben de kok hier nml.). Falsch, Duitsers hangen hun jas op en gaan ervan uit dan aan tafel aan te schuifen alwaar het eten al dampend staat… Weg borreluurtje en de sociale uitwisseling die wij in Nederland gewend zijn. „Zal ik even helpen in de keuken ?“ behoort de gast tenslotte te vragen. Waarop vanzelfsprekend de gastheer/vrouw zegt: „Welnee, alles onder controle. Schenk nog eens in“.

Negatief? Nee, reëel!

Voor iedereen die nu langzaam denkt, als je zo negatief bent waarom woon je er dan. Nee, ik ben niet negatief, ik probeer alleen wel alle Nederlanders wat bagage mee te geven waar je rekening mee moet houden om de Duitsers in het zuiden te begrijpen. Pas je je aan, wat ik heb gedaan, is het hier heerlijk wonen. Benzine aan de pomp kost 30 cent minder, uit eten is zeker 30% goedkoper en, als je ouder wordt ook niet onbelangrijk, de medische verzorging is fantastisch. Het landschap, de cultuur, musea, er zoveel moois. De taal als je er in verdiept trouwens ook, en Duitsers hebben ook echt humor! Ook zelfspot. Ik kan het ieder aanraden, je moet alleen een beetje voorbereid zijn dat Duitsland toch anders is, hoe dichtbij dan ook. Meer anders, dan de meeste Nederlanders denken zo ook bij de sociale verschillen.

Geen reactie's

Geef een reactie