Tradities rond de feestdagen in Duitsland - Duitslandinfoblog.nl
114
post-template-default,single,single-post,postid-114,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

Tradities rond de feestdagen in Duitsland

Tradities rond de feestdagen in Duitsland

30 nov Tradities rond de feestdagen in Duitsland

ATradities rond de feestdagen in Duitslandfgelopen jaar hebben wij kerst en nieuwjaar in Duitsland in de sneeuw gevierd. Het viel me op dat er aan aantal tradities rond de feestdagen in Duitsland anders zijn dan in Nederland. De Duitsers zijn net als wij Nederlanders al redelijk vroeg in de kerststemming. Op de kerstmarkten overal in Duitsland zijn intussen al vele liters Glühwein geschonken. In de Duitse keukens zijn de meeste kerstkoekjes, ook een Duitse traditie, al gebakken en in mooie zakjes met een strikje of trommeltjes verpakt om cadeau te doen. De kinderen hebben braaf iedere dag een deurtje van de adventskalender opengemaakt of misschien stiekem een voorschot genomen op de resterende adventsdagen.

Sinterklazen en weihnachten

In winkels en webshops wordt naarstig gezocht naar de ontbrekende cadeaus voor het kerstfeest en de ingrediënten voor het kerstdiner. Kerstsmis is in Duitsland een veel belangrijker feest dan in Nederland. Kerst is er zelfs een werkwoord. “Es weihnachtet”, kun je zeggen. Dat klinkt meer als iets dat je overkomt. Je kunt niet zelf weihnachten. Wij hebben het werkwoord sinterklazen. Dat wordt op een actievere manier gebruikt. Het sinterklaast bestaat niet, maar je kunt wel sinterklazen.

Woordgebruik rondom Duitse feestdagen

Ga je dit jaar met de feestdagen naar Duitsland en weet je niet zo goed meer hoe het allemaal heet en hoort? Hier volgt een handige woordenlijst.

Weihnachtsferien Kerstvakantie
Weihnachtsgrüße Kerstgroet, meestal in de vorm van kerstkaarten
Frohes Fest/Frohe/Fröhliche Weihnachten Vrolijk kerstfeest/Prettige kerstdagen
Weihnachtsgeschenke Kerstcadeaus
Heiligabend Kerstavond (24 december). Traditioneel komt dan ook pas de kerstboom in huis
Bescherung Pakjesavond, meestal op kerstavond.
Weihnachtsfest (1. Und 2. Weihnachtstag): Kerstfeest (1e en 2e kerstdag)
Plätzchen: Kerstkoekjes zoals Zimtsterne en Vanillekipferln
Christkindl Het kindeke Jezus
Weihnachtskrippe Kerststal
Weihnachtskarpfen Kerstkarper, traditioneel kerstgerecht in delen van Duitsland en ook Tsjechië.

Tradities rond de feestdagen in Duitsland: Nieuwjaar

Tradities rond de feestdagen in DuitslandOok het Oud & Nieuw-feest op de skipiste was bijzonder om mee te maken. Na een heerlijk diner en grandioos vuurwerk kregen wij in het hotel allen een roze biggetje van marsepein. Wist op dat moment niet de betekenis hiervan, maar even Googlen bracht mij op het volgende: In Duitsland wordt de jaarwisseling altijd ingelijst door gelukssymbolen. Vooral het Glückschweinschen, een spaarvarkenachtig roze biggetje is populair. “Viel Schwein”, betekent veel geluk. “Schwein gehabt”, wil zeggen dat je geluk gehad hebt.

Mocht je dit jaar de kerstvakantie in Duitsland doorbrengen dan weet je nu hoe om te gaan met de tradities rond de feestdagen in Duitsland. In ieder geval wens ik jullie allemaal alvast hele fijne dagen en heel veel geluk voor het nieuwe jaar!

Geen reactie's

Geef een reactie