Wie was Sigmund Freud - Duitslandinfoblog.nl
Wie was Sigmund Freud
Wie was Sigmund Freud
16331
post-template-default,single,single-post,postid-16331,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

Wie was Sigmund Freud

21 aug Wie was Sigmund Freud

Een van de belangrijkste grondleggers van de moderne psychologie is absoluut Sigmund Freud. In deze blog geven we een korte inkijk in het leven van deze belangrijke wetenschapper. Wie was Sigmund Freud?  De Weense arts en psychiater Sigmund Freud is de man die brak met de vroeger heersende opvatting dat psychisch en bewust hetzelfde zouden kunnen betekenen en legde daarmee de basis voor wat nu kennen als de dieptepsychologie. Zijn studie naar de menselijke psyche heeft veel invloed gehad in alle takken van de wetenschap. De van oorsprong Oostenrijkse neuroloog zag geest en lichaam als één geheel van energiestromen
JEUGD
In tegenstelling tot wat veel mensen denken is Sigmund Freud niet Duits. Geboren als Sigismund Schlomo Freud is op 6 mei 1856 in Freiberg, een stadje in Moravië, het huidige Tsjechië. Hij was de oudste van de zeven zonen van een arm, joods gezin. Zijn vader Jacob Freud, was een wolkoopman. Toen Freud vier jaar was, verhuisde zijn familie naar de hoofdstad van het keizerrijk, Wenen. Sigismond was de oogappel van zijn ouders en nam binnen het gezin een aparte plaats in. Sigismond ging aan de Universiteit van Wenen geneeskunde studeren rond deze tijd veranderde hij ook zijn naam in Sigmund Freud. Hij deed veel onderzoek op het gebied van de neurologie. Hij nam een baan aan in het Algemeen Ziekenhuis van Wenen.
STUDIE TIJD
In 1885 kreeg hij een beurs voor een stage Parijs. In de Franse hoofdstad ontmoette hij de neuroloog Jean-Marie Charcot. Charcot leerde Freud om anders tegen geestenziektes te kijken. Charcot wist vooral veel te vertellen over hypnose en hysterie.  Freud was hier zo van onder de indruk dat hij bij terugkomst in Wenen ontslag nam uit het ziekenhuis en een eigen psychiatrische praktijk begon.
In hetzelfde jaar trouwde hij met Martha. Het echtpaar kreeg in negen jaar tijd zes kinderen.
HET ONDERBEWUSTE
Door de verhalen die zijn patiënten vertelden raakte Freud ervan overtuigd dat hysterie het gevolg was van een schokkende seksuele ervaring als kind maar waarvan de patiënt zich niet bewust was. Onder hypnose werden deze weggedrongen voorvallen naar boven gehaald waardoor emoties en nerveuze aandoeningen verdwenen. Freud was echter van mening dat vrijuit spreken een betere behandelmethode was. Dit was het begin van de psychoanalyse. Kenmerkend voor zijn benadering is de grote rol die toegekend wordt aan het onbewuste. De metafoor van de ijsberg, dat de menselijke geest te vergelijken is met een ijsberg waarbij 1/10 deel boven water ligt (het bewuste) en 9/10 onder water ligt (het onbewuste), sluit goed aan op de visie van de theorie van Freud.
DRIFTEN
Volgens Sigmund Freud zijn het menselijk lichaam en geest een geheel van energiestromen. Deze energiestromen noemde hij ‘driften’. De driften zijn vaak onderbewust, bijvoorbeeld een drang tot zelfbehoud. Driften zijn vaak ongestuurd en ongeremd en worden ‘Es’ genoemd. Het ‘Ich’ is het bewuste deel dat de driften kan beheren. Het ‘Uber-Ich’ is het geweten.
EINDE VAN ZIJN CARRIERE
Tijdens de Tweede Wereldoorlog vluchtte hij met zijn gezin naar Engeland voor de opkomende nazi’s. Hij zette opnieuw een praktijk op
maar moest deze vanwege zijn slechte gezondheid al snel sluiten. Na een langdurig ziekbed nam Sigmund Freud op 23 september 1939 een overdosis morfine en stierf.
FREUDIAANSE VERSPREKING
Dit is een heuse uitdrukking in de Nederlandse taal. We spreken van een Freudiaanse verspreking wanneer iemand onbedoeld iets zegt dat in zijn geest belangrijk is. Hierbij kan het zijn dat de spreker zich er niet van bewust is dat hij dit belangrijk vindt, of het ontkent.
Ontbreekt er iets in onze blog “Wie was Sigmund Freud” laat het ons weten en we vullen het aan/ passen het aan.
Geen reactie's

Geef een reactie