Wijnbouw in Duitsland - Duitslandinfoblog.nl
163
post-template-default,single,single-post,postid-163,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

Wijnbouw in Duitsland

Wijnbouw in Duitsland

01 feb Wijnbouw in Duitsland

De wijnbouw in Duitsland is, ondanks de noordelijke ligging van het land naar grootte de vierde van de wijn producerende landen in Europa. Zowel in kwantiteit als kwaliteit heeft dit land een gedegen wijneconomie. Van de jaarproductie wordt gemiddeld 20% geëxporteerd.

Wijnbouw in DuitslandWijnbouw in Duitsland

Duitsland heeft 13 gebieden waar kwaliteitswijn wordt gemaakt. Daarmee heeft de wijndrinker een enorme keuze aan heel uiteenlopende wijnen met een regionaal karakter. Duitse wijn onderscheidt zich van wijn uit andere landen door zijn lichtheid, levendigheid en fruitigheid. Deze eigenschappen van Duitse wijnen zijn terug te voeren tot bijzondere klimaat- en bodemcondities. Op twee in het voormalige Oost-Duitsland ( Sachsen en Saale-Unstrut) na, is de wijnbouw in Duitsland in het zuidwesten en zuiden van het land geconcentreerd. Ze horen tot de noordelijkste wijnbouwgebieden in de wereld en bevinden zich op de grens tussen het milde en vochtige Golfstroomklimaat in het westen en het droge continentale klimaat in het oosten. De lange groeitijd en de bescheiden zomerwarmte maken de wijnen subtiel en niet te alcoholisch. Verschillende bodems en druivenrassen dragen er toe bij dat Duitse wijnen allesbehalve uniform zijn.

Druivenrassen

De Duitse variatie aan druivenrassen is indrukwekkend. Maar een dozijn van de in totaal ongeveer 100 bekende rassen is van betekenis voor de markt. De belangrijkste druivenrassen in Duitsland zijn de Riesling en de Spätburgunder. Samen zijn ze goed voor een derde van de Duitse aanplant (oppervlakte van ongeveer 33.000 hectare). Met name de Riesling heeft de afgelopen jaren internationaal veel furore gemaakt en is inmiddels uitgegroeid tot een trendy druif.

Op grond van verschillende, vooral klimatologische factoren zijn niet alle druivenrassen even sterk vertegenwoordigd in alle gebieden. Terwijl in de meer noordelijke gebieden vooral de Riesling op de voorgrond staat, spelen in de zuidelijker gelegen gebieden Burgunderdruiven en blauwe rassen een dominante rol.

Topkwaliteit

Het jaar 2015 was een zeer goed jaar voor de wijnbouw in Duitsland. Zelden heeft een wijnjaar aan het eind van de oogst al zo veel lof gekregen als 2015. Volgens het Deutsches Weininstitut (DWI) melden alle gebieden dat ze topkwaliteit in de kelder hebben. Dankzij kerngezonde, volledig rijp en zeer aromatische druiven kunnen wijnliefhebbers uitgesproken fruitige en harmonische witte wijnen tegemoet zien, evenals intense en krachtige rode.

 

Het gaat dus goed met de wijnbouw in Duitsland. Hopelijk kunnen we snel een flesje optrekken om het afgelopen topjaar zelf eens te proeven! Heb jij een weetje over Duitse wijn, ik hoor het graag van je.

 

Geen reactie's

Geef een reactie