Wonen en werken in Duitsland - Duitslandinfoblog.nl
16124
post-template-default,single,single-post,postid-16124,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

Wonen en werken in Duitsland

Wonen en werken in Duitsland

09 jan Wonen en werken in Duitsland

Wonen en werken in Duitsland en dan met name in de grensstreken, is voor vele Nederlanders interessant. Duitsland heeft een sterke economie en dus vele mogelijkheden voor Nederlanders die op zoek zijn naar werk. De prijzen van huizen en bouwgrond liggen een stuk lager dan in Nederland. Autorijden is goedkoper (zowel wegenbelasting als benzineprijzen), de gezondheidszorg is goedkoper en beter en ook winkelen en boodschappen doen kan in Duitsland tot 30% goedkoper zijn. Al met al genoeg redenen om eens serieus te kijken naar de mogelijkheden om te wonen en werken in Duitsland. In deze blog enkele tips.

Wonen in Duitsland Wonen en werken in Duitsland

Ondanks dat het één Europa is, is een verhuizing naar Duitsland nog steeds een emigratie. Binnen de Europese Unie heeft iedereen het recht om in het buitenland te werken en zich er te vestigen. Ondanks dat het emigreren naar Duitsland door de Europese Unie is vergemakkelijkt, wacht u de Duitse papierwinkel van het belasting- en sociale verzekeringsstelsel. Een aantal zaken moet u van tevoren uitzoeken, een aantal kunnen later en van een aantal zaken blijft u last houden.

Huizenmarkt

Woningen in Duitsland zijn aanzienlijk goedkoper dan in Nederland, maar ook de kosten rondom de aankoop van een woning zoals kosten koper, gemeentebelastingen en de hypotheeklasten zijn beduidend lager. Daarnaast is er nog voldoende bouwgrond beschikbaar en is bouwen is betaalbaar.

Werken in Duitsland?

Wonen en werken in DuitslandU kunt ervoor kiezen om in Duitsland te gaan wonen en in Nederland te blijven werken. U wordt dan ook wel een ‘grensarbeider’ genoemd. Op grensarbeiders is het Europees recht van toepassing. Dit kan gevolgen hebben voor uw persoonlijke situatie. Zorg dat u hier vooraf informatie over inwint, zodat u niet voor verassingen komt te staan.

U kunt er ook voor kiezen om uw beroep te gaan uitoefenen in Duitsland. U moet dan wel rekening houden met een aantal zaken. Zo kan uw in Nederland behaalde diploma in Duitsland niet geldig zijn of is er in de sector waarin u werkt in Duitsland weinig werk te vinden.

Zoeken naar een baan

Hoewel het economisch beter gaat, liggen de banen in Nederland nog niet voor het oprapen. Over de grens in Duitsland is er misschien meer kans op werk. Er zijn in Duitsland verschillende vacaturesites zoals job.de en stellenmarkt.de. Op de website van euregio-jobroboter.nl vindt u vacatures uit Nederland en Duitsland. Het is het online portal van het EURES-netwerk in de Euregio Rijn-Waal en vertaalt Duitse vacatures in het Nederlands. Naast de vacatures van de reguliere vacaturesites zoekt de site ook naar vacatures op websites van bedrijven uit het grensgebied.

Taal en cultuur Wonen en werken in Duitsland

Een verhuizing naar Duitsland is een grote stap. Hoewel het onze buren zijn, heerst in Duitsland een andere cultuur en heeft men andere normen en waarden. Als u wilt wonen en werken in Duitsland zult u zich, met name in het begin, dan ook moeten aanpassen. Voordat u gaat verhuizen, is het belangrijk dat u zoveel mogelijk informatie over Duitsland verzamelt. Op deze manier kunt u veel informatie vinden over de Duitse cultuur en de gewoonten, maar ook over zaken met betrekking tot wonen in Duitsland. Maar niet alleen feitenkennis, maar ook het gevoelsmatige aspect is erg belangrijk bij een verhuizing naar het buitenland. Ga dus sfeerproeven in de omgeving waar u wilt gaan wonen en probeer met mensen in gesprek te komen.

Een ander belangrijk deel is het beheersen van de Duitse taal. Als u eenmaal woont en werkt in Duitsland gaat uw taalkennis en -ontwikkeling met grote stappen vooruit. Maar het is aan te raden om voor vertrek een grondige basiskennis te hebben van de Duitse taal. Het volgen van een taalcursus Duits is dan ook aan te raden.

Tips?

Heeft u nog tips voor wonen en werken in Duitsland, dan horen wij deze graag zodat we ze kunnen toevoegen op onze site. Belangrijk is in ieder geval dat u zich oriënteert en informatie over diverse onderwerpen inwint en dus niet over een nacht ijs gaat.

2 Reactie's
 • Karin
  Geplaatst op 09:31h, 04 mei Beantwoorden

  Dat de brandstofprijzen goedkoper zijn in Duitsland heb ik al is gemerkt. Toen ik op vakantie was in Duitsland en ik moest tanken merkte ik wel dat de prijzen wel een stuk goedkoper zijn.

  • Duitsland liefhebber
   Geplaatst op 06:54h, 15 mei Beantwoorden

   Hi Karin,

   Leuk dat je een bericht achterlaat, waar ben je op vakantie geweest? Zou je het leuk vinden iets over je vakantie te delen in een blog op onze website?

Geef een reactie