Dillenburg - Duitslandinfoblog.nl
16173
post-template-default,single,single-post,postid-16173,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

Dillenburg

dillenburg

17 apr Dillenburg

Dillenburg is een gemeente in de Duitse deelstaat Hessen, gelegen in het district Lahn-Dill-Kreis. Hessen is een van de 16 staten van de Bondsrepubliek Duitsland. De hoofdstad van Hessen is de plaats Wiesbaden, de grootste plaats van de deelstaat is Frankfurt am Main.

Populaire vakantiebestemming

Doordat de deelstaat niet al te ver bij Nederland vandaan ligt, is het een populaire vakantiebestemming voor veel Nederlanders. Of de voorkeur nu uitgaat naar culturele trips, wandelen, fietsen, een wellness-verblijf, gezinsvakanties, stedentrips of pure natuurbeleving – Hessen biedt voor elk wat wils.  Er liggen hier meerdere natuurparken, waarvan de meeste vrij te bezoeken zijn. Met name het noorden van Hessen, waar veel van de sprookjes van de gebroeders Grimm zijn ontstaan, wordt gekenmerkt door verregaand ongerepte natuurlandschappen. Verder zuidwestelijk trekt het romantische Lahndal bezoekers aan. Historische steden als Marburg, Wetzlar, Weilburg en Limburg aan de Lahn zijn populaire excursiebestemmingen in deze regio, die met name bij kanovaarders en fietsers bijzonder in trek zijn. Bij de stad Bad Wildungen is het grootste kuuroord van Europa te vinden.

Nassau-route dillenburg

Dillenburg is een mooi stadje dat onderdeel uitmaakt van de zogenoemde Nassau-route. Deze stad wordt wel gezien als de bakermat van het Nederlandse koningshuis omdat Willem van Oranje in 1533 in het slot werd geboren. Veel plaatsen in Duitsland en Nederland hebben een band met het Huis van Oranje-Nassau. De circa 3.000 km lange Oranjeroute is een aaneenschakeling van historische hoogtepunten: een majestueuze route langs oude kastelen. Dillenburg is onderdeel van deze route en dankt zijn welstand aan de mijnbouw, hoogovens, tabaks- en leerindustrie en de aldaar gevestigde overheidsinstellingen.

Slot Dillenburg

Het belangrijkste historische monument van de stad is Slot Dillenburg, Het slot werd in 1240 gebouwd door de toenmalige graaf Hendrik II van Nassau. Het was het voorvaderlijke kasteel van het Huis van Nassau en staat op een 292 meter hoge berg. Willem van Oranje, Vader des Vaderlands, zag hier het levenslicht in 1533 en heeft hier tot zijn 11e jaar gewoond. Ook Juliana van Stolberg, Jan VI van Nassau-Dillenburg hebben daar gewoond en vele anderen zijn er geboren.

Het slot is tevens bekend om zijn kazematten. Een kazemat is een bijzondere verdedigingswal omdat hij volledig is overdekt. Daarmee de verdedigers volledig beschermde van vijandelijk vuur. In de muren waren schietgaten gebouwd zodat men de vijand kan beschieten. De kazematten van slot Dillenburg zijn de grootste nog intact zijnde van Europa.

Zevenjarige oorlog

Van het oorspronkelijke kasteel is niet veel meer over nadat het vernietigd werd door de Fransen tijdens de zeven jarige oorlog (1756 – 1763). In 1760 beschieten zij het slot vanaf de andere kant van de Dill. Het slot brandt af en de resten worden gesloopt. In 1872 financiert Prinses Marianne, dochter van Koning Willem I, de bouw van de Wilhelmturm.

Willemstoren dillenburg

De Wilhelmturm wordt gebouwd ter nagedachtenis aan Willem van Oranje. In deze toren is tegenwoordig het Oranje-Nassaumuseum gevestigd. Aan de voet van de berg waarop de Wilhelmsturm staat is de evangelische kerk St. Johannis te vinden. In deze kerk, die een waar bezoekersoord van Nederlanders is geworden, kunnen de graven van voorouders van de Koninklijke Familie bezichtigd worden, zoals bijvoorbeeld de ouders van Willem van Oranje: Willem de Rijke en Juliana van Stolberg. Bovenop de berg is een standbeeld van Willem van Oranje te vinden. Dit standbeeld werd in 2000 door koningin Beatrix onthuld.

Geen reactie's

Geef een reactie