Gebroeders Grimm - Duitslandinfoblog.nl
15811
post-template-default,single,single-post,postid-15811,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

Gebroeders Grimm

Gebroeders Grimm

25 jul Gebroeders Grimm

De Gebroeders Grimm staat voor de broers Jacob (1785-1863) en Wilhelm (1786-1859) Grimm. Ze werden beroemd met hun verzameling Kinder- und Hausmärchen oftewel de sprookjes van Grimm;  Verhaaltjes voor jong en oud. In hun latere leven waren ze bezig met het schrijven van het eerste Duitse woordenboek.

Jeugd gebroeders Grimm

Gebroeders GrimmJacob en Wilhelm Grimm kwamen uit een gezin met zes kinderen. De broers waren onafscheidelijk en bleven dat hun hele leven. Omdat hun vader jong overleed, verhuisden de gebroeders Grimm in 1798 naar een tante in Kassel. Beiden volgden hun studie aan de Universiteit van Marburg en deelden een kamer en al hun boeken. Ook waren ze beiden academici, taalkundige en schrijver.

Na hun studie gingen de twee zich bezighouden met het verzamelen van Duitse literatuur. De gebroeders Grimm schreven hun sprookjes op tussen 1812 en 1822. Het verhaal dat de gebroeders Grimm door Duitsland trokken om er sprookjes te verzamelen, is niet waar. De verhaallijnen werden hun aangereikt door dames uit de betere stand. Wilhelm Grimm trouwde zelfs met één van hen.

Volksvertellingen

Gebroeders GrimmHet eerste deel van hun Kinder-und Hausmärchen kwam uit op 20 december 1812. Het werd helaas geen succes en sommige delen werden zelfs vernietigd. De volksvertellingen waren hard en wreed en daarmee niet geschikt voor kinderen. Volksvertellingen waren tot aan de 19e eeuw ook niet bestemd voor kinderen, maar voor volwassenen. Een voorbeeld is het Sprookje van Assepoester. Hierin staat dat de twee stiefzussen hun hielen en hun tenen moesten afsnijden om toch maar in de schoentjes te kunnen passen. Of het verhaal van Roodkapje die bloot bij de wolf in bed ging liggen maar aan het eind van het verhaal toch wordt opgegeten. De kern van alle sprookjes was seksualiteit, wreedheid en geweld en daarom niet bestemd voor kinderoortjes.

Succes gebroeders Grimm

De sprookjes worden door Jacob Grimm herschreven en door broer Ludwig Grimm  worden illustraties bij de sprookjes gemaakt. Het nieuwe boek komt uit in 1825 en wordt een succes. In 2012 werden zowat 500 nieuwe sprookjes van de Gebroeders Grimm ontdekt.

Ze werkten aan tal van andere boeken waaronder het Deutsches Worterbuch. Het eerste deel werd uitgegeven in 1854 maar door hun dood hebben ze hun werk niet kunnen afmaken. Dat werd gedaan door heel veel anderen en in 1961, meer dan honderd later, verscheen het laatste deel. Beide broers sterven in Berlijn en liggen begraven op het kerkhof Matthaüs in Berlin-Schöneberg.

Nalatenschap Gebroeders Grimm

Walt Disney maakte prachtige films en musicals over de sprookjes van de gebroeders Grimm zoals Assepoester, Sneeuwwitje en Doornroosje. En wat dacht u van het sprookjesbos in de Efteling? In dit bos komen 15 sprookjes tot leven.

Wilt u zien en voelen waar de gebroeders Grimm gewoond en gewerkt hebben? Volg de Duitse sprookjesroute (Deutsche Märchen Strasse) die sinds 1975 bestaat en die je Van Hanau tot Bremen over een spoor van 600 kilometer kunt volgen.

1Reactie
  • Dillenburg - Duitslandinfoblog.nl
    Geplaatst op 09:03h, 17 april Beantwoorden

    […] de meeste vrij te bezoeken zijn. Met name het noorden van Hessen, waar veel van de sprookjes van de gebroeders Grimm zijn ontstaan, wordt gekenmerkt door verregaand ongerepte natuurlandschappen. Verder zuidwestelijk […]

Geef een reactie