Grensstadje Hötensleben - Duitslandinfoblog.nl
341
post-template-default,single,single-post,postid-341,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

Grensstadje Hötensleben

Grensstadje Hötensleben

05 sep Grensstadje Hötensleben

Het Duitse grensstadje Hötensleben stond tot en met november 1989 aan de grens tussen West Duitsland en de voormalige DDR. De laatste huizen van het dorpje lagen direct aan de grens. Dat moet een vreemde gewaarwording zijn geweest als inwoner. Het was tevens ook een van de belangrijkste grensovergangen tussen West en Oost Duitsland. Ook als je naar Polen of Tsjechië wilde, kwam je langs deze grensplaats.

Bewaking grenspost

De eerste controlepost werd in 1 juli 1945 geplaatst en was bedoelt om internationaal treinverkeer en verkeer van de autosnelweg te controleren. In het begin bestond de grensovergang uit niet meer dan enkele houten gebouwtjes. Naarmate de spanningen tussen Oost en West opliepen werden ook de veiligheidsmaatregelen opgevoerd. Uiteindelijk zou de grenszone bij het grensstadje Hötensleben bestaan uit: het riviertje de Aue, een 3,4 meter hoge grensmuur, stalen obstakels om auto’s en vrachtwagens tegen te houden, een geharkte strook zodat men makkelijk sporen kan onderzoeken van vluchters, een weg waar de grenssoldaten veilig over konden rijden, een open schietterrein, een stalen omheining die bij aanraking de soldaten waarschuwde dat iets of iemand probeerde te vluchten,  wederom een aangeharkte strook en tot slot een veiligheidsmuur. Het totale complex besloeg bijna 35 hectare.

Opheffing overgang bij Grensstadje HötenslebenGrensstadje Hötensleben

Na de Duitse hereniging in 1989 werd de grenscontrole al flink afgezwakt en op 30 juni 1990 precies 45 jaar na de oprichting werd de grensovergang bij Hötensleben opgeheven. De grenscontrole bij het grensstadje Hötensleben is door de Amerikanen altijd checkpoint genoemd. Dit omdat men de DDR niet als land erkende en er dus ook geen grensovergang kon zijn. Ook na de erkenning van de DDR in 1973 door de Verenigde Naties bleef men de term checkpoint gebruiken.

 

Sinds 1990 zijn de voormalige DDR gebouwen omgebouwd tot monumenten. Ga je binnenkort voor een weekendje naar Berlijn, vergeet dan niet om een korte tussen stop te maken in het voormalige grensstadje Hötensleben.

 

 

 

 

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie