Ruhe en Kehrwoche - Duitslandinfoblog.nl
15842
post-template-default,single,single-post,postid-15842,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

Ruhe en Kehrwoche

Ruhe en Kehrwoche

08 jun Ruhe en Kehrwoche

Gastblog over Ruhe en Kehrwoche door Frank de Munnik (Nederlander woonachtig in Duitsland)

In een eerder geschreven blog over de verschillen tussen Nederland en Duitsland staat dat direct over de grens de (cultuur)verschillen nog niet zo groot zijn. Dat klopt, ik heb familie in Westfalen en daar bemerk ik dat ook niet zo. Maar ik ben zelf in het zuiden neergestreken, vlakbij Stuttgart, Schwabenland. Enkele ervaringen uit mijn eerste weekend hier, zomer 2012.

Formaliteiten

Geboren uit een Amsterdamse vader en een Berlijnse moeder (en dus veel jeugdvakanties in Duitsland doorgebracht hebbend) dacht ik het land aardig te kennen. Falsch. Ik had een, Duitse, nu Lebensgefährtin, ontmoet en besloot haar hierheen te volgen. Daar begint het al, ik wilde haar mijn vriendin noemen. Falsch…formele termen worden zeer op prijs gesteld.

Op een zonnige zaterdagmiddag kwamen wij vanuit Nederland na een lange autorit in Kornwestheim, onze woonplaats, aan. En ik zei in mijn onschuld: “we slapen lekker uit en dan ga ik morgen de auto wassen, want die kan dat wel gebruiken”. Verbijstering. Morgen is het zondag! Ja, heb ik lekker de tijd daarvoor. Je-wilt-je-auto-op-zondag-wassen ???

Ruhe en Kehrwoche Ruhe en Kehrwoche

Daarna leerde ik wat Nachtruhe, Mittagsruhe en Sonntagsruhe inhoudt. Dat ze hier met zoveel Ruhe een Wirtschaftswunder hebben verricht is bijna onbegrijpelijk. Nah, Nachtruhe (22.00 – 07.00 uur, men begint hier vroeg…) dat kennen wij ook. Maar ga niet ´s middags tusssen 12.00 en 15.00 een schilderij ophangen waarbij je in de muur boort. De buren zijn er binnen 30 seconden!

Op zondag mag helemaal niets. Ja, naar de kerk en het Friedhof. Niet alleen dat je zèlf je auto niet mag wassen, je mag hem überhaupt niet wassen! De Tankstelle hier om de hoek verkoopt gewoon benzine, sterke drank en sigaretten, maar de wasstraat is gesloten.

Ik heb het een keer gewaagd om wat plantjes in de tuin te snoeien met een klein elektrisch machinetje. Mijn tandenborstel maakt meer lawaai. Het duurde 10 seconden en toen stond de bovenbuurvrouw op het balkon om te informeren of ik niet wist dat het zondag was.

Maar helemaal consequent zijn ze ook weer niet. Ik was in Stuttgart op zondag in een Tiefgarage (ondergronds dus) alwaar een wasplaats is. Ja, zei mijn Lebensgefährtin: “maar hier ziet niemand het, dan mag het wel”. Tsja…

Putzen

Ruhe en Kehrwoche

Kliko’s in Nederland

Ruhe en Kehrwoche

Kliko’s in Duitsland

Ik heb het grote geluk dat in ons gebouw (zo´n 10 woningen) de Kehrwoche is uitbesteed. Kehrwoche betekent namelijk dat iedereen de beurt krijgt om het trappenhuis en gangen te „putzen“. Doe je dat niet, of niet goed, dan heb je weer een probleem. Ik weet zeker dat mijn bovenbuurvrouw op haar knieën zou hebben gezocht naar een vergeten vlek of stofje.

Om dat weekend letterlijk af te sluiten, Duitsers zijn zeer fanatiek in het scheiden van huisvuil. We hebben meer kliko´s dan in Nederland (bv. één voor verpakkingen). Op mijn eerste maandagochtend kwam ik terug van broodjes halen en zag het verschil in discipline op onze Wendeplatz.

De nummers 51 en 65 hebben waarschijnlijk ´s avonds nog bezoek van de huismeester gehad… Maar het is hier heel prettig wonen hoor, waarover later meer.

Geen reactie's

Geef een reactie