Wat is een Dirndl? - Duitslandinfoblog.nl
121
post-template-default,single,single-post,postid-121,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

Wat is een Dirndl?

Wat is ee Dirndl

23 nov Wat is een Dirndl?

Met name in Zuid-Duitsland kom je met regelmaat nog op dorpsfeesten waar mensen traditioneel gekleed zijn. Mannen in een Lederhose en de vrouwen in een Dirndl. Maar wat is een Dirndl?

Speciale gelegenheden

De Dirndl is gebaseerd op Beierse en Oostenrijkse klederdracht en het uniform dat dienstbodes droegen, eind 19e eeuw. Veel vrouwen in Beieren hebben een Dirndl in de kast hangen voor speciale gelegenheden zoals kerkelijke en andere feesten. En ook tijdens de Oktoberfeste zie je veel Duitse vrouwen in een Dirndl. Een Dirndl schaf je daar niet aan bij de feestwinkel, maar bij een degelijke kledingzaak gespecialiseerd in Trachten- of Landhausmode. In elke stad vind je er wel een. Daarnaast zijn er tientallen webshops waar je een Dirndl en Lederhose kunt aanschaffen.

Wat is een Drindl en hoe draag je het?Wat is een Dirndl?

De Dirndl benadrukt de vrouwelijke vorm door de taille wat in te snoeren en de boezem voller te laten lijken. Indien een Dirndl correct gedragen wordt, toont deze de ‘status’ van de draagster. Indien zij de sleep (de schort) aan de rechterkant knoopt, geeft ze hiermee aan dat ze getrouwd, verloofd of op een andere wijze “vergeven” is. Een sleep aan de linkerkant geeft aan dat de draagster vrijgezel is. Indien de sleep aan de voorkant vastgemaakt wordt, geeft dit aan dat de vrouw in kwestie nog maagd is. Een sleep aan de achterkant duidt een weduwe aan.

Dirndl-design

De traditionele jurk met het strakke bovenlijfje en prominente decolleté is inmiddels ook ontdekt door hippe designers. Ontwerpster Lola Paltinger, onder meer werkte voor Vivienne Westwood en H&M, heeft sinds 1999 haar eigen ontwerpstudio en lanceerde drie sexy en excentrieke Dirndl-labels: Lollipop & Alpenrock, Happy Heidi en Himmelblau. En Lola Paltinger is niet de enige met een Dirndl-label. Ook andere ontwerpsters zagen het potentieel van het vrouwelijke alpenjurkje.

Dirndl-BH en -kousen

Dat de Dirnld de overstap van traditie naar moderniteit gemaakt heeft, bewijzen Triumph en Falke. Lingerie fabrikant Triumph heeft een speciale Dirndl-BH-serie op de markt gebracht. Ook Falke levert Dirndl-accessoires. Nu nog bijpassende schoenen zoeken en een hoedje. Want dat schijnt de laatste trend te zijn.

Wat is een Dirndl?

1Reactie

Geef een reactie