Oktoberfest Duitsland - Duitslandinfoblog.nl
15867
post-template-default,single,single-post,postid-15867,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

Oktoberfest Duitsland

Oktoberfest Duitsland

29 aug Oktoberfest Duitsland

In 2016 vindt het Oktoberfest Duitsland plaats van 17 september tot en met 3 oktober.  Dat is de eerste zaterdag na 15 september om 12:00u wanneer de burgemeester van München “Ozapft is!” roept (het biervat is geopend!). Het Oktoberfest is weer afgelopen op de eerste zondag van oktober tenzij de eerste zondag van oktober voor de Dag van de Duitse eenheid valt op 3 oktober. Dan wordt het festival verlengd tot en met 4 oktober. Het normale leven in München ligt tijdens deze periode zo goed stil.  Het is het grootste festival van het land en wordt ondanks dat het in september plaatsvindt, Oktoberfest genoemd.  Meer dan 6,5 miljoen reizigers uit de hele wereld weten elk jaar de weg naar München te vinden.

Ontstaan Oktoberfest Duitsland

Het eerste Oktoberfest werd gehouden in 1810 ter ere van de bruiloft van prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen en kroonprins Lodewijk van Beieren. De plek waar het feest plaatsvond werd naar de prinses vernoemd en kreeg de naam “Theresienwiese”, zodat de mensen jaren later nog altijd aan het feest herinnerd zouden blijven. Inmiddels is ““Theresienwiese” in de volksmond beter bekend als “Wies’n” en wordt er nog ieder jaar het Oktoberfest gehouden.

Eten en drinken

Oktoberfest DuitslandHet feest bestaat uit een kermis en veertien grote, kolossale en mooi aangeklede tenten. In de tenten wordt gegeten, gedronken, gezongen en gedanst op de live kapelmuziek. Het feest bestaat uit een kermis, veertien grote tenten en veel mensen dragen traditionele klederdracht (waaronder de bekende ‘Lederhose’ voor jongens en ‘Dirndl‘ voor meisjes). Muziek komt enkel van live spelende blaaskapellen.

Omdat je aan lange tafels zit en je niet van je plek afgaat, zijn de gesprekken langer dan bijvoorbeeld in een kroeg en leer je heel veel nieuwe mensen kennen. De sfeer is ook heel gemoedelijk. Door de 6 grote bierbrouwerijen wordt het bier voor het Oktoberfest speciaal gebrouwen en bevat ongeveer 13% alcohol en dit is een stuk hoger dan de pilsjes die je normaal geserveerd krijgt. Traditiegetrouw wordt bier enkel per liter geserveerd in een zogenaamde Maß. Het vullen van een literpul bier duurt slechts anderhalve seconde voor een ervaren barman op het festival.

Eten kan in de tenten maar ook op het terrein zelf. In de tenten kun je een typische Duitse maaltijd (kartoffeln mit sauerkraut) nuttigen; voor de snacks (brat- of currywurst en pretzels) moet je op het terrein zijn.

Waar u rekening mee moet houden

Oktoberfest DuitslandHet Oktoberfest Duitsland is een open festival wat betekent dat er geen tickets of reserveringen verplicht zijn. Het is aan te bevelen om een tafel te reserveren. Ga je daarom met een grote groep personen dan kun je vanaf ongeveer 8 personen een tafel reserveren en ben je er zeker van dat je bij elkaar kunt zitten. De tenten zijn ingedeeld in gereserveerde gedeeltes en “vrije zitplaatsen”.  Anders is de kans groot dat u bij de ingangen lang in de wachtrij moet staan. Vooral in de weekenden is een urenlange wachtrij geen uitzondering. Ook is het verstandig om ruim van tevoren een overnachting te regelen.

 

Tradities staan hoog in het vaandel tijdens het Oktoberfest. Dit jaar wordt de 183e editie gehouden waarbij opnieuw meer bezoekers dan vorig jaar worden verwacht.

Geen reactie's

Geef een reactie