Wijnstad Neumagen Dhron - Duitslandinfoblog.nl
Blog over de geschiedenis en achtergrond van Wijnstad Neumagen Dhron
Wijnstad Neumagen Dhron
16347
post-template-default,single,single-post,postid-16347,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

Wijnstad Neumagen Dhron

13 nov Wijnstad Neumagen Dhron

De liefhebber van de Duitse wijn kent wijnstad Neumagen Dhron. Het is namelijk de oudste wijnstad van Duitsland. Wijnstad Neumagen Dhron ligt op de rechteroever van de Duitse Moezel en bestaat eigenlijk uit twee gehuchten: Neumagen en Dhron. In de Keltische tijd bevond zich hier een nederzetting en de stad werd door de Romeinen Noviomagus Treverorum genoemd.

Wijnstad Neumagen Dhron

De nederzetting lag op de weg van Trier naar Bingen. Het gebied werd veelvuldig gebruikt om goederen van en naar het Romeinse rijk te brengen. Het gebied van de wijnstad Neumagen Dhron is dan ook een rijk opgravingsgebied waar tal van unieke kostbaarheden zijn gevonden. Om alle gevonden pracht en praal aan de bezoekers te kunnen laten zien heeft men een archeologische rondweg aangelegd. Hier kunt u replica’s van de originele Romeinse kunstschatten bekijken. Vooral het nagebouwde Romeinse wijnschip, de Stella Noviomagi, is een echte toeristische trekpleister.

ROMEINEN

In wijnstad Neumagen Dhron is veel aandacht voor de Romeinse geschiedenis. In de Romeinse tijd stonden hier een aantal villa’s en een grote vesting uit de tijd van keizer Constantijn (310 na christus). Helaas zijn van de zomerresidentie van de keizer alleen de fundamenten bewaard gebleven. In de kelder bevinden zich echter nog resten van het badhuis. Ook zijn er in de buurt van wijnstad Neumagen Dhron grafstenen van rijke burgers en kooplieden gevonden. De vondsten waren zo indrukwekkend dat Neumagen Dhron werd vergeleken met Pergamon, het huidige Bergama in Turkije. De gevonden graven worden nu tentoongesteld en ze geven een goed beeld van het alledaagse Romeinse leven. Naast deze grafstenen werd er door archeologen een grafsteen gevonden van een Romeinse wijnhandelaar uit 200 na Christus. Daarmee houdt wijnstad Neumagen Dhron met recht de titel het oudste wijndorp van Duitsland.

STELLA NOVIOMAGNUS

Wijnstad Neumagen Dhron is ook de locatie van het beroemde Romeinse wijnschip, dat in 1877 tijdens opgravingen van overblijfselen van de vesting werd ontdekt. Dit schip, geheel van steen maakte deel uit van een grafmonument van een Romeinse wijnhandelaar die in 220 na Christus gestorven was.  Het schip heeft zes roeiers en twee roergangers. Er streken tweeëntwintig roeispanen uit de buik van het schip en het is het beladen met wijntonnen. Het originele grafmonument staat in het Landesmuseum in Trier.  Het oude wijnschip werd helemaal nagebouwd op ware grootte en is te bezichtigen in de jachthaven voor de Sint Peters-Kapelle. In de Ausoniusgarten achter de kapel zijn ook nog reconstructies van Romeinse beelden te bewonderen. Het Heimatsmuseum aan de Römerstrasse (met afgietsels van Romeinse reliëfs) toont het trotse verleden van Neumagen Dhron, dat ook wel de naam “Pergamon aan de Moezel” kreeg.

WIJNEN

De Duitse Moezelstreek is uiteraard bekend vanwege het uitgebreide aanbod aan wijnen en de vele wijnfeesten die tussen mei en oktober in de diverse plaatsen aan de Moezel georganiseerd worden.
Het plaatsje Dhron is bij wijnliefhebbers bekend om haar bijzondere wijnen zoals de Dhroner Eselsmilch en de Dhronhofberger. Uiteraard kunt u hier ook grote wijnkelders bezoeken. Daarnaast presenteren de wijnboeren trots hun Moezelwijnen aan tijdens de wijnfeesten (september). Om de twee jaar vindt er tijdens het wijnbloemsem festival in juni een grote parade plaats en wordt de nieuwe wijnkoningin gekroond.
Naast wijnstad Neumagen Dhron is ook een bezoek aan bijvoorbeeld Trier (ongeveer 40 minuten met de auto) of het plaatsje Cochem (ongeveer 60 minuten met de auto rijden) absolute aanraders.
Geen reactie's

Geef een reactie