Wat te doen in Hamelen - Duitslandinfoblog.nl
16323
post-template-default,single,single-post,postid-16323,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

Wat te doen in Hamelen

De stad Hamelen

14 aug Wat te doen in Hamelen

Ga je dit jaar op vakantie naar de deelstaat Nedersaksen en wil je weten wat te doen in Hamelen? Lees dan onze blog over de stad Hamelen. De Duitse historische stad Hamelen ligt in de deelstaat Nedersaksen aan de rivier de Weser en midden tussen de glooiende heuvels van het Weserbergland.
De stad Hamelen ligt op ongeveer 3 uur rijden van Utrecht.
Ieder jaar bezoeken duizenden dagtoeristen de binnenstad van Hamelen met zijn prachtige Weserrenaissance- en vakwerkhuizen. De smalle straatjes en steegjes zijn het decor voor het verhaal van de Rattenvanger, het beroemde sprookje van de gebroeders Grimm. Volg de Duitse sprookjesroute (Deutsche Märchen Strasse) die sinds 1975 bestaat en die je Van Hanau tot Bremen over een spoor van 600 kilometer kunt volgen. De Duitse Sprookjesroute laat het hart van sprookjes- en sagefans sneller kloppen. Er is voor iedereen wat te doen in Hamelen.

GESCHIEDENIS HAMELEN

Hamelen is rond 1200 ontstaan en groeide in de middeleeuwen uit tot een handelsstad. De stad Hamelen was lid van het Hanze verbond. De Hanze was een verbond tussen Duitse en Noord-Europese handelssteden van de 13e tot de 18e eeuw. Door samen te werken in een verbond probeerden deze steden hun handel te beschermen en uit te breiden. In de 16e en begin 17e eeuw bereikte de stad op cultureel en economisch gebied haar hoogtepunt.

RATTENVANGER VAN HAMELEN

Rattenvanger van HamelenIn 1284 werd de stad Hamelen geplaagd door een enorme rattenplaag. Niets was er tegen bestand totdat er een vreemde man in de stad kwam in veelkleurige kledij. Deze rattenvanger wilde de ratten wel uit de stad verdrijven. Er werd een beloning uitgeloofd en de rattenvanger ging aan het werk. Op de  muziek van zijn fluit kwamen alle ratten en muizen af en ze liepen achter de rattenvanger aan. Deze liep het water in en alle ratten verdronken. Omdat het stadsbestuur de rattenvanger niet wilde betalen nam de rattenvanger wraak. Een paar dagen later kwam hij terug verkleed als jager. Omdat alle inwoners van Hamelen in de kerk zaten hadden zij niet door dat de rattenvanger weer fluitend door de stad liep maar nu gevolgd door alle kinderen van Hammelen. Hij leidde ze de stad uit en de kinderen zijn nooit meer door iemand gezien. Dat er in die periode echts iets gebeurd moet zijn in Hammelen is bijna zeker. Er zijn zoveel verwijzingen terug te vinden in de stad. Wat te denken van een beschrijving van een glas in loodraam uit die tijd waar het verhaal in voorkomt en er zijn inscripties uit 1602. In de stad vindt je een Rattenvanger openluchttheater, er is Rattenvangerstaart, een Rattenvanger literatuurprijs, een Rattenvanger carillon en op straat wijzen duizenden geschilderde ratten de weg. In de maanden mei t/m september wordt iedere zondag het verhaal van de Rattenvanger opgevoerd op het plein voor het Hochtzeithaus. Het naspelen van het verhaal van de Rattenvanger op zondag maakt dat er voor jong en oud wat te doen in Hamelen.

WAT TE DOEN IN HAMELEN

De stad Hamelen heeft vele bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Hieronder hebben we er enkele beschreven.

Munsterkerk Sint Bonifatius
Kerk in HamelenDeze voormalige protestante kloosterkerk is de oudste kerk van de stad en gebouwd rond 812 na christus. De kerk ligt aan de zuidwestelijke rand van de historische binnenstad. De kerk laat duidelijk sporen zien van een boeiend verleden. Na een langdurig verval werd de kerk herbouwd en in 1875 opnieuw gewijd. De kerk vierde in 2012 haar 1200-jarig bestaand.
Hochtzeithaus
In de Ulsterstrasse ligt het mooie Hochzeithaus. Tegenwoordig is het een raadhuis maar vroeger was het een feestgebouw voor feesten en plechtigheden van de burgerij. Op de begane grond bevonden zich de waag, de apotheek en een wijnschenkerij, op de tweede verdieping de wapenkamer van de stad. Kenmerkend voor het gebouw zijn de voluutgevels.  Dagelijks kan met om 13.00 en om 17.30 uur het klokkenspel en Rattenvanger uurwerk bekijken.
Rivier de Weser
Ook prachtig om te doen: de stad Hamelen vanaf de rivier de Weser bewonderen. Dat kan tegenwoordig met een passagiersboot kano of met een kleine tweepersoonsboot op zonne-energie.

Shoppen in Hamelen
Weet je even niet meer wat te doen in Hamelen? De historische binnenstad van Hamelen heeft een gezellig marktplein dat omgeven is door prachtige 16e en 17e -eeuwse vakwerkhuizen. Je kunt hier gezellig een kopje koffie drinken op een van de vele terrasjes. Ook vindt je in de stad meer dan 600 winkels waaronder vele speciaalzaken en kleine boetiekjes. Aan de rand van de stad zijn de grotere winkelketens te vinden.

Gaat u binnenkort op vakantie naar Nedersaksen dan weet u wat te doen in Hamelen. Mocht u meer tips hebben over wat te doen in Hamelen laat het ons dan weten.
Geen reactie's

Geef een reactie