Wat te doen in Leipzig? - Duitslandinfoblog.nl
Wat te doen in Leipzig, lees onze blog en je bent op de hoogte over de bezienswaardigheden van Leipzig.
Leipzig, geschiedenis, bezienswaardigheden Leipzig
16298
post-template-default,single,single-post,postid-16298,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

Wat te doen in Leipzig?

Wat te doen in Leipzig

31 jul Wat te doen in Leipzig?

De Duitse stad Leipzig is na Berlijn de grootste stad van het voormalige Oost-Duitsland. De stad ligt op ongeveer 6 uur rijden vanaf Utrecht. Wil je weten wat te doen in Leipzig, lees dan onze blog.

Leipzig, 6 uur rijden met de autoLeipzig ligt in de deelstaat Saksen. Het woord Leipzig is afkomstig van het woord Lipzk. Dit betekend plaats bij de linden, vanwege de vele lindebomen in het verleden. Leipzig is een karakteristieke stad. Een studentenstad ook met veel aandacht voor kunst en cultuur. De stad heeft zich gevormd tot een hippe, populaire plek waar heden en verleden elkaar afwisselen. Qua sfeer en diversiteit is Leipzig te vergelijken met Berlijn, maar dan wat gemoedelijker. In Leipzig herinneren veel gebouwen aan de tijd dat de stad onderdeel was van de Sovjet-Unie.  De Tweede Wereldoorlog heeft haar sporen achtergelaten, de stad is gedurende de oorlog zwaar gebombardeerd. Na de oorlog werd Duitsland in vier zones verdeeld en viel Leipzig in de Oost-Duitse zone. Na de vereniging van de beide Duitslanden kon Leipzig weer gaan werken aan het terugkrijgen van haar befaamde voor oorlogse status. De restauratie van de vele fascinerende gebouwen in renaissance- en barokstijl was daar een onderdeel van. Ook voor de museum liefhebber heeft de stad veel boeiende musea en bezienswaardigheden die de stad haar wereldfaam hebben bezorgd in met name de muziekgeschiedenis. Kortom, er is voor iedereen wat te doen in Leipzig.

GESCHIEDENIS VAN LEIPZIG

Völkerslacht - wat te doen in LeipzigDe Slag bij Leipzig in 1813 was een beslissende slag in de oorlogen om Europa van Napoleon te bevrijden. De slag wordt Völkerslacht of Volkerenslag genoemd vanwege het enorme aantal betrokken soldaten. Uiteindelijke wordt Napoleon verslagen door een gecombineerd leger van onder meer Rusland, Oostenrijk en Pruisen. Na de slag om Leipzig wordt Napoleon uiteindelijk afgezet en verbannen naar Elba. Men vermoedt dat er ongeveer 55.000 geallieerden vielen en rond de 40.000 soldaten uit het leger van Napoleon. Ter nagedachtenis aan dit historische wapenfeit is in 1913 een monument opgericht, het Völkerschlachtdenkmal en is in Leipzig de Russische Gedächtniskirche ingewijd. Leipzig heeft de reputatie als de stad van de stille revolutie, die uiteindelijk tot de val van de Muur en de DDR leidde. Van al deze fasen getuigen nog vele sporen.

GESCHEIDENIS LEIPZIG TIJDENS DE MUZIEKROUTE

Leipzig heeft ook een muzikale geschiedenis. Hier werkten Johann Sebastian Bach, Felix Mendelssohn, Robert en Clara Schumann en hier kreeg de in Leipzig geboren Richard Wagner zijn muzikale opleiding. De Muziekroute brengt u naar het Mendelssohn Haus (Goldschmidtstrasse 12), het Bach Museum (Thomaskirchhof 15) of het Robert Schumann Haus (Inselstrasse 18) voor een portie muziekhistorie muzikale centrumwandeling in Leipzig. Overal in deze muziekstad wordt het publiek verwend door wereldberoemde orkesten. Talloze musea getuigen van de muzikale erfenis van de stad.

Wat te doen in Leipzig

Overzicht LeipzigGaat u de stad bezoeken dan wilt u weten wat te doen in Leipzig. In en rond het centrum van Leipzig vind je enkele belangrijke bezienswaardigheden. We hebben de meest belangrijke samengevat.

Het Altes Rathaus

In dat fraaie bouwwerk, dat in 1556 in een Saksische renaissancestijl met baroktoren werd opgetrokken, is thans het Stadtgeschichtliches Museum ondergebracht. Het museum is een van de grootste cultuurhistorische musea met zo’n 500.000 tentoonstellingstukken.

Alte Börse

Naast het Altes Rathaus ligt de Oude Beurs. Tussen 1678 en 1687 fungeerde dit gebouw als ontmoetingsplaats voor kooplieden die de beurs bezochten. Vóór dit gebouwtje staat een standbeeld van Johann Wolfgang von Goethe, die tussen 1765 en 1768 aan de Leipziger Universiteit studeerde.  In 1943 brandde het gebouw volledig uit, de kostbare inrichting (stuc- en beschilderde plafonds) ging verloren. Vanaf 1955 werd begonnen met de wederopbouw van de beurs.

Thomaskirche

De Thomaskirche is gebouwd tussen 1212 en 1222. Deze kerk dankt zijn bekend aan het feit dat Johann Sebastian Bach tussen 1723 en 1750 er de leider en dirigent van het Thomanerchor was. Het jongenskoor brengt elke vrijdagavond en zaterdagmiddag in de Thomaskirche cantaten en motetten ten gehore. Bach ligt in deze kerk begraven. Tegenover de kerk zijn het Bach-archief en het Bach-museum gevestigd. Jaarlijks wordt ter ere van deze grote componist het Bachfeest georganiseerd, waar heel Leipzig bij betrokken is.

Mendelssohn-huis

Het Mendelssohn-huis is het enige overgebleven woonhuis van de componist Felix Mendelssohn, die in 1847 in Leipzig overleed. Het huis is als museum ingericht en bevat een muzieksalon.

MAARTEN LUTHER – WANDELROUTE

In 2017 wordt 500 jaar ‘Maarten Luther’ gevierd. In het kader daarvan is de nieuwe Lutherweg in juni 2014 geopend. Deze wandelroute van in totaal 550 km voert langs de voetsporen van Maarten Luther over heide- en bosgebieden, langs rivieren als de Elbe en Mulde en komt bij historische plaatsen van de Reformatie als Torgau, Zwickau en Leipzig. Er zijn nog vele wandelroutes

Leipzig is een stad die leeft. De combinatie van cultuur, shoppen en natuur maakt Leipzig tot een unieke stad, die absoluut de moeite waard is om eens te bezoeken. Heb je nog meer tips over wat te doen in Leipzig, laat het ons weten!

Winkelen

Leipzig is een stad die leeft en ook voor shoppen zit je hier helemaal goed. Er is een grote diversiteit aan winkelmogelijkheden. In het centrum vindt je veel prachtige passages met kleine chique hofjes met speciaalzaakjes. Ook de grote moderne winkelcentra ontbreken niet. In de Mädler Passage of in Specks Hof heb je gegarandeerd winkelplezier. De grotere warenhuizen zijn te vinden in de Hainstrasse, Grimmaischestrasse, Nikolaistrasse en Peterstrasse. Ook de Hauptbahnhof-Promenade is zeker de moeite waard. Hier bevinden zich ongeveer 150 winkels onder één dak.

Heb je nog meer tips wat te doen in Leipzig. Laat het ons weten!

Geen reactie's

Geef een reactie