Dag van de Duitse eenheid - Duitslandinfoblog.nl
15945
post-template-default,single,single-post,postid-15945,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

Dag van de Duitse eenheid

07 nov Dag van de Duitse eenheid

Vijfenveertig jaar lang was Duitsland verdeeld in de DDR en de BRD  maar op 3 oktober 1990 werden Oost- en West-Duitsland officieel herenigd. De Berlijnse muur was al gevallen op 9 november 1989. In 1987 dacht slechts 9 procent van de West-Duitsers dat de hereniging van de beide Duitslanden tijdens zijn of haar leven zou plaatsvinden. Op drie oktober, de Dag van de Duitse Eenheid, wordt de Wiedereinigung gevierd. Op deze dag zijn er geen militaire parades maar veel festivals en bijeenkomsten met politieke toespraken. Verder vinden er sinds enkele jaren diverse festiviteiten en concerten plaats bij de Brandenburger Tor en op de Straße des 17. Juni in Berlijn.

DAG VAN DE DUITSE EENHEIDAanleiding opdeling Duitsland

Na de Tweede Wereldoorlog werd Duitsland door de geallieerde machten opgedeeld in vier bezettingszones.  De Sovjet-Unie kreeg het oosten van Duitsland, terwijl Amerika, Frankrijk en Groot-Brittannië het westen verdeelden. Ook Berlijn werd in vier sectoren verdeeld alhoewel deze stad helemaal in het Sovjetgebied lag. In daaropvolgende jaren voegden de Fransen, Britten en Amerikanen hun zones samen, totdat er uiteindelijk alleen nog een verdeling bestond tussen Oost- en West-Duitsland.

Berlijnse muur

Al in de zomer van 1945 werd de grens tussen de bezettingszones in Berlijn afgeschermd. Om over de zonegrens te gaan had men toen ook al toestemming nodig, maar de drang naar welvaart en een vrije staat in het westen was voor vele mensen een reden om te vluchten.

DAG VAN DE DUITSE EENHEIDAls in 1949 de officiële staat Duits Democratische Republiek (DDR) wordt opgericht, vlucht een groot aantal burgers via West-Berlijn naar de Bondsrepubliek Duitsland (BDR). Het betrof voornamelijk hoogopgeleide jongeren en deze leegloop vormde een grote bedreiging voor de economie van de DDR. De enige oplossing die de DDR zag was het omringen van West-Berlijn met een muur en in de nacht van 12 op 13 augustus 1961 werd door het communistische Oost-Duitsland begonnen met de bouw van de Berlijnse Muur.

Val van de muur

Toen op 19 augustus 1989 Hongarije haar grenzen opende ontstond de eerste scheur in het IJzeren Gordijn en veel Oost-Duitsers vluchtten naar Oostenrijk. Daarom werd in Oost-Berlijn in november van dat jaar besloten om de muur geleidelijk te openen. Communistische partijbaas Günter Schabowski was hier echter niet van op de hoogte gebracht en ging ervan uit dat de Muur per direct geopend zou worden. Op zijn bevel lieten de Oost-Duitse grenswachten op 9 november 1989 om 22.45 uur de eerste Oost-Berlijners door de muur naar het Westen.

Dag van de Duitse eenheid DAG VAN DE DUITSE EENHEID

Vervolgens wist de West-Duitse bondskanselier Kohl binnen een paar maanden internationale goedkeuring te verwerven voor zijn plannen om de Duitse deling op te heffen. Ook in eigen land verzekerde hij zich behendig van voldoende steun. Op 3 oktober 1990 vond de officiële Wiedervereinigung plaats. De Dag van de Duitse eenheid is een nationale feestdag wordt ieder jaar in een andere Duitse stad gevierd met een groot volksfeest.

Ook interessant om te lezen:

Geen reactie's

Geef een reactie